неділю, 15 лютого 2009 р.

18 гірників шахти "Известия" ДП "Донбасантрацит" оголосили підземний страйк

ЛУГАНСЬК, 14 лютого. /Олена Особова - УКРІНФОРМ/. 18 шахтарів з нічної і ранкової зміни шахти імені газети "Известия" державного підприємства "Донбасантрацит" сьогодні не піднялися на поверхню, оголосивши страйк через заборгованість із заробітної плати за два останніх місяці, передає кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на прес-секретаря Краснолуцького міськвиконкому Олену Воробйову.

За її словами, шахтарям на цьому підприємстві не виплатили близько 50% заробітної плати за грудень 2008 року. Оголосили, що залишок заробітної плати за грудень буде виплачений тільки після реалізації продукції, що скупчилася на складах підприємства. І почали виплачувати близько 40% заробітної плати за січень 2009 року. Гірники зрозуміли ситуацію так, що виплати боргів із заробітної плати грудня їм доведеться добиватися. Кілька чоловік з нічної зміни і кілька з ранкової ухвалили рішення не підійматися на поверхню, поки не доб'ються виконання своїх вимог з виплати заробітної плати. Так що перші із страйкарів знаходяться під землею вже близько доби.

У числі вимог, з якими страйкуючі звернулися до генерального директора ДП "Донбасантрацит", Міністерства вугільної промисловості і Кабінету Міністрів України - "не порушувати графік виплат заробітної плати і виплачувати її без зміщення термінів".

У даний момент з "підземними" страйкарями ведуться переговори через директора шахти Олександра Дубовика (він вирішує питання щодо забезпечення їх медичною допомогою, водою і продовольством). Гірники чекають візиту генерального директора ДП "Донбасантрацит" та інших офіційних осіб.