четвер, 19 лютого 2009 р.

На стадіоні "Донбас Арена" прокладають 38 кілометрів закільцьованих комунікацій для підігріву поля

ДОНЕЦЬК, 19 лютого. /Сергій Абуков - УКРІНФОРМ/. На стадіоні "Донбас Арена" розпочали прокладання системи підігріву поля. Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на прес-службу стадіону, обігріватиметься поле гліколем, який разом з водою пустять по трубах, прокладених під трав'яним газоном.
Це найприйнятніший для українського клімату варіант: просто тепле повітря взимку траву не врятує. Спирту в цій суміші буде вдвічі більше, ніж води. У холодну пору року вона не замерзне і донесе тепло, у прямому розумінні слова, до кожної травинки.
- Труби, призначені для обігріву, прокладені через кожні 20 см одна від одної! – говорить головний інженер з питань зовнішніх комунікацій компанії "ENKA" Ільяс Кобал. – Зариті вони на глибині 30 сантиметрів. Причому відстань цю чітко дотримували: глибше – траві не вистачить тепла, ближче – обпалимо коріння.
Загалом для обігріву газону під полем проклали 38 кілометрів закільцьованих комунікацій. Технологія проста: за допомогою насосів у ці труби подаватиметься 65-градусна суміш води та гліколю. Частину тепла вона віддасть траві, а потім повернеться до котельні, маючи температуру 50 градусів. Температура газону буде скрізь однаковою – незалежно від освітлення та конфігурації даху. Для загального контролю стану поля в його багатошаровій фактурі встановлять спеціальні датчики – температури, вологості та насиченості киснем. Як і спрінклери, за допомогою яких трав'яне покриття зрошуватиметься і яких під полем аж 22 штуки! Такі ноу-хау зараз широко практикуються в Європі на полях для гольфу.