середу, 4 березня 2009 р.

Відкриття "Галицької жидівської кнайпи "Під Золотою Розою" викликало протест Американської єврейської правозахисної організації

ЛЬВІВ, 4 березня. /Георгій Маценко - УКРІНФОРМ/. Бажання сьогоднішніх рестораторів Львівщини привернути увагу до своїх закладів за будь-яку ціну не завжди сприймаються із розумінням з боку не тільки туристів, але й місцевих мешканців. Прикладом тому стала скарга, озвучена на сьогоднішній прес-конференції з приводу відкриття "Галицької жидівської кнайпи "Під Золотою Розою". Як зазначив директор американсько-українського Бюро з прав людини та дотримання чинного законодавства Американської єврейської правозахисної організації Шейхет Мейлах, "ми вважаємо антураж цього кафе образливим для євреїв. Зокрема, пейси - це спосіб життя, з них не можна робити декорації або виставу, маскарад. Є більш нейтральні засоби для того, аби відтворити традиції нашого народу. Наприклад музика, живопис, зрештою література, - чому ж було не згадати в інтер`єрі славетного Шолом-Алейхема, творча доля якого пов`язана зі Львовом і 150-річчя з дня народження якого відзначає увесь світ. І взагалі, дешеве гендлярство, представлене у цьому закладі - образливий стереотип."
Натомість засновник компанії "Фест", один з ініціаторів створення кнайпи "Під Золотою Розою" Юрій Назарук наголосив: "Ми дотримуємося у своїй роботі певних правил, для нас існує межа, за яку ми не переступаємо. Ще до відкриття кнайпи ми запросили до себе представників єврейського товариства у Львові, обговорили цю ідею, забрали з закладу речі, які здавалися євреям образливими. До того ж, тоді лунали вдячні відгуки про те, що це, напевно, вперше у Львові не євреї зробили такий заклад. Що ж до дешевого торгування, то воно притаманне усім галичанам".
Про існування межі, за яку "галичани не переступають", мабуть, відомо не всім рестораторам. Неоднозначну оцінку викликало у львів`ян відкриття підземної кав`ярні "Криївка", для інтер`єру якої використано ідею національних визвольних змагань. Чимало скептичних думок викликала й кав`ярня, присвячена засновникові "мазохізму" - львівському письменнику Захер-Мазохе з відповідним бузувірським реквізитом. І, нарешті, хвиля суспільного обурення "піднялась" після відкриття в Трускавці розважально-гастрономічного закладу під промовистою назвою "Домовина". Утім, докори у знущанні над вічними людськими цінностями місцеві бізнесмени, ймовірно, так і не почули. "Домовина" й сьогодні запрошує на відпочинок - слава Богу, не вічний - усіх охочих, зрештою, як і "Криївка" та "Захер-кафе".