суботу, 14 березня 2009 р.

У світі відзначають День числа Пі

КИЇВ, 14 березня. (УКРІНФОРМ). Одне з найбільш незвичайних свят відзначається сьогодні у світі - День числа Пі. Його запроваджено на математичних факультетах великої кількості ВНЗ у різних країнах, повідомляє УКРІНФОРМ.
Звичайно свято розпочинається о 1.59 ночі, що разом із датою складає перші шість знаків числа Пі (3,14159). У цей час промовляють хвалебні слова на честь числа Пі, його ролі в житті людства, малюють антиутопічні картини світу без Пі, їдять Пі-ріг, п'ють напої й грають в ігри, що починаються на "пі".
Число Пі є математичною константою і відношенням довжини кола до діаметра. У цифровому виразі Пі починається як 3,141592 і має нескінченну математичну тривалість.
Як вважають фахівці, це число було відкрите вавилонськими магами. Воно використовувалося при будівництві відомої Вавилонської башти. Проте недостатньо точне числення значення Пі привело до краху всього проекту. Можливо, що ця математична константа лежала в основі будівництва легендарного Храму царя Соломона.
Традиція відзначати свято числа Пі виникла від математичного запису числа в англосакській традиції, де спочатку йде місяць, а потім число. Таким чином, 3,14 припало на 14 березня.
Знаменно, що свято числа Пі збігається із днем народження одного з найвидатніших фізиків сучасності - Альберта Ейнштейна.