четвер, 26 березня 2009 р.

Сповідям дітей заробітчан присвятили книгу

ЛЬВІВ, 25 березня. (Ігор Бачун - УКРІНФОРМ). Другу книгу "Діти емігрантів про себе: Сповіді. Думки. Судження. Біль" представив у Львові Міжнародний інститут освіти, культури та зв`язків з діаспорою при "Львівській політехніці" за сприяння посольства Королівства Норвегії в Україні.
До неї увійшло 130 творів, які перемогли у Міжнародному конкурсі серед дітей, чиї батьки є заробітчанами в зарубіжних країнах. В проекті взяли участь школярі із Львівської, Хмельницької, Рівненської, Закарпатської, Тернопільської областей, а також з Росії, Іспанії, Болгарії і Португалії.
Як прокоментував подію посол Королівства Норвегія в Україні Олав Берстад, еміграція - дуже важка тема. Дитячі роздуми важливі для широкої громадськості різних країн і міст. Норвегія - також країна емігрантів. Майже 900 тисяч норвежців переїхали з батьківщини до США у 1870-1910 роках. Еміграція, постійна чи тимчасова, є також частиною української дійсності. Хоча з іншого боку вона необхідна для економічного розвитку нових держав.
За словами директора Міжнародного інституту освіти, культури та зв`язків з діаспорою Ірини Ключковської, на конкурс "Діти емігрантів про себе" надійшло 156 творів, і було дуже важко визначити переможців. Адже за різними даними в період незалежності з України виїхало від 1,5 млн до 7 млн осіб. Нинішні ж книги є своєрідним хірургічним скальпелем, що допомагає виявляти дуже багато проблем як законодавчого, так і соціального плану.