неділю, 1 березня 2009 р.

Мукачівська РЛС припинила роботу на Росію

УЖГОРОД, 1 березня. /Ярослав Ядловський - УКРІНФОРМ/. Мукачівська радіо-локаційна станція /РЛС/, яка може зондувати простір аж до африканського узбережжя, припинила забезпечувати Росію відповідною інформацією у зв'язку із закінченням строку дії міжурядової угоди. Тепер станція працює тільки в інтересах України.
РЛС стала до ладу 1979 року. Її основним завданням попервах було попередження про виявлення балістичних ракет супротивника, які були націлені на територію колишнього Союзу. Чимало останніх років станція працювала винятково в інтересах Росії: донедавна тут велося цілодобове бойове чергування. Нині з цим сутужно: за борги відключили енергію. Російська сторона ще не повністю розрахувалася за надані послуги, отож в Мукачевім з нетерпінням чекають на "російські" гроші, щоб погасити борги.

Відбулась і кадрова реорганізація особового складу, який обслуговував РЛС. Частину військовиків скорочено, інші перейшли у розпорядження Міноборони України, яке й має визначити подальшу долю дорогого і цінного військового об'єкта.