середу, 4 березня 2009 р.

На річках Прикарпаття, Закарпаття і Карпат починається весняне водопілля

КИЇВ, 4 березня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. Синоптики та гідрологи Українського гідрометцентру попереджають про найважливіші гідрометеорологічні явища, які відбуватимуться на теренах України впродовж наступних кількох діб, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Згідно з їхнім повідомленням, 5 березня у західних областях та у південній частині пориви вітру сягатимуть 17-22 м/с, на високогір'ї Карпат - до 30 м/с; вночі та вранці на дорогах західних, центральних та східних областей місцями наростатиме ожеледиця.
5-6 березня на високогір'ї Карпат виникатиме небезпека сходження снігових лавин. Починаючи з 5 березня, на річках Карпат - басейни Дністра (в межах Львівщини та Івано-Франківщини), Прута, Сірета, Сяну, річках Закарпаття очікується початок розвитку весняного водопілля з початковими підняттями рівнів води на 0,5-1,5 м над поточними, відбуватиметься поступове руйнування льоду, утворюватиметься льодохід.
На гірських притоках Дністра можливе формування заторів льоду з додатковим підняттям рівня води на 0,5 м, при цьому ймовірне досягнення небезпечних позначок початкового підтоплення у Турківському районі Львівщини.
6-9 березня триватимуть підняття рівнів води в річках басейну Західного Бугу на 0,3-1,0 м, місцями можливий вихід води на заплаву.