середу, 18 березня 2009 р.

Керівники шахти на Луганщині украли за рік вугілля на 1,8 мільйона гривень

ЛУГАНСЬК, 18 березня. (Олена Особова - УКРІНФОРМ). Співробітники управління СБУ в Луганській області виявили факт розтрачання вугільної продукції на суму 1,8 мільйона гривень на одній із шахт регіону. Протягом 2008 року посадовці вугледобувного підприємства, зловживаючи службовим становищем, систематично здійснювали незаконне відвантаження вугільної продукції комерційним структурам і фізичним особам, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на прес-службу відомства.
За ініціативою управління СБУ на шахті, що є структурним підрозділом великого держпідприємства, проведено ревізію КРУ. Встановлено, що з травня до листопада минулого року недостача рядового вугілля марки "ГР" становила 5 тис. 174 тонни. Під час подальшої перевірки з'ясувалося, що посадовці держпідприємства, у розпорядженні яких знаходилася видобута шахтою вугільна продукція, щотижня незаконно витрачали приблизно 150 тонн вугілля.
Вугільна продукція вивозилася з території шахти приватним автотранспортом без оформлення відповідних документів і передавалася на переробку в більшій кількості, ніж відображено в облікових документах. Щомісяця зловмисники вносили в облікові документи підприємства недостовірні відомості, покриваючи недостачу неіснуючим вугіллям, "оприбуткованим" шахтою. Таким чином, тільки за 7 місяців 2008 року посадовці держпідприємства здійснили розтрачання вугільної продукції на суму 1 млн 830 тис. грн.
За виявленим фактом слідчим відділом Управління СБУ в Луганській області порушено кримінальну справу за ч.5 ст. 191 КК України (розтрачання чужого майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем), що передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від семи до дванадцяти років із позбавленням права обіймати певні посади на термін до трьох років і з конфіскацією майна.