понеділок, 22 вересня 2008 р.

У Чернівцях через 25 років СБУ повернуло речі колишньому радянському правозахиснику

ЧЕРНІВЦІ, 11 вересня. (УКРІНФОРМ). УСБУ в Чернівецькій області повернуло громадянину України, колишньому радянському правозахиснику Йосифу Зісельсу речі, що були вилучені у нього у середині вісімдесятих років радянським КДБ, повідомили УКРІНФОРМу у прес-групі УСБУ в області. На той час вони кваліфікувалися як докази його антирадянської діяльності.
Серед речей, за які в радянські часи кидали за грати, 14 найменувань, зокрема фотокопії книги А.Солженіцина "Архіпелаг ГУЛАГ", книги А.Альмаріна "Просуществует ли Советский Союз до 1984 года", А.Солженіцина "Сухая рука", брошура "Помощь политзаключенным в СССР", журнали, фотографії, записники.
Йосиф Зісельс на знак подяки подарував управлінню СБУ книгу Бориса Хаймовича "Дело рук наших для прославления. Росписи синагоги Бейт Тфила Беньямин в Черновцах: изобразительный язык еврейского мастера".
Довідка. Йосиф Зісельс - 1946 р.н. Член Української Гельсінкської групи (УГГ) з 1979 р., правозахисник, співпрацівник Робочої Комісії розслідування використання психіатрії в політичних цілях. Допомагав виїджаючим в Ізраїль, розповсюджував самвидав. Засуджений у 1978-1981, 1984-1987роках. Видатний діяч єврейського національного руху. Голова Асоціації єврейських організацій та громад України Ваад, виконавчий віце-президент Конгресу Національних Громад України, голова генеральної ради Євро-Азіатського єврейського Конгресу.