понеділок, 22 вересня 2008 р.

Полтавські лікарі першими в Україні освоїли безкровні операції ультразвуковим скальпелем

ПОЛТАВА, 11 вересня. /Людмила ТатариноваУКРІНФОРМ/. Хірурги Полтавської дитячої міської клінічної лікарні першими в Україні застосували унікальний ультразвуковий скальпель «Гармонік-300». Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на головного лікаря закладу Людмилу Пономаренко, за допомогою скальпеля вже проведено три безкровні операції. Одна з них дозволила зберегти дитині селезінку, яку без новітнього обладнання довелося б просто видалити.
Унікальний прилад здійснює 55 тисяч коливань на секунду, робить розтин тканин, не травмуючи їх, коагулює судини, попереджаючи кровотечу. Такий скальпель у хірургії просто незамінний і може бути використаний при оперативному лікуванні усіх органів дитини.
У міській лікарні щороку оперують 4-4,5 тисяч пацієнтів. 60 % операцій планується проводити за допомогою новітнього обладнання.
Коштує воно 270 тисяч гривень і придбано за спонсорські кошти полтавських підприємців.
Досвід полтавських хірургів з операції на селезінці вже зацікавив закордонних спеціалістів. Вони отримали запрошення презентувати скальпель на медичних конференціях у Москві, Санкт-Петербурзі та Варшаві.