вівторок, 30 вересня 2008 р.

Львівські євреї святкують Рош-Га-Шана в колі друзів інших національностей та вірувань


ЛЬВІВ, 29 вересня. (Нінель Кисілевська - УКРІНФОРМ). Трубні звуки шофара, що пролунали у Львівській синагозі, проголосили для місцевих євреїв початок нового року за іудейським календарем. За древнім літочисленням настав 5769 рік.
Він не випадково припадає саме на вересень. За віруванням, Всевишній підніс на новорічний трон переломний місяць, коли після літньої спеки і жнив приходить оксамитовий сезон і підбиваються підсумки сільськогосподарських робіт.
Крім того, євреї переконані, що в цей період вершиться Боже правосуддя як щодо общин, так і окремо для кожної особи. Робляться записи в Книгу життя. І в залежності від них хтось отримає благословення на довголіття і процвітання, а комусь доведеться відповісти за свої гріхи. Тому найпоширеніше привітання серед іудеїв: "Нехай буде записаний вам щасливий рік, а запис закріплено печаттю!" Прихований зміст цієї фрази: "Я впевнений, що ти - праведник".
В Рош-а-Шана євреї свято дотримуються вказівки: не виконувати ніякої роботи, а під небесні звуки шофара здійснювати прискіпливий самоаналіз, всебічно оцінити свої дії протягом минулого періоду. І сподіватись, що щире розкаяння, молитва і доброчинність у змозі пом`якшити і навіть відмінити суворий присуд грішникові.
Але не тільки людям виноситься у ці дні вирок. Особливий указ Господній стосується води. Всевишній судить світ і вирішує: відкрити чи замкнути небеса, тобто, чи бути рокові дощовим і благодатним, чи скупим на вологу. Це відбувається в дні Суккоту, в який плавно переходить Новий рік. Він продовжується вісім днів, перші з яких, за заповіддю Тори, євреям належить жити, чи хоча б приймати їжу в куренях і знову молитися. Вже не за себе, а за мир, спокій і благополуччя як для своєї історичної батьківщини, так і для країни, де проросло їхнє коріння.
Ось і львівські євреї у своїй відреставрованій, розписаній чудесними фресками синагозі просять у небесного володаря життя кращого, ніж сьогодні, благословенного і солодкого року як у матеріальній, так і в духовній сфері, міжнаціонального порозуміння і єдності. А щоб ці побажання здійснились, запрошують своїх сусідів і друзів з-поміж людей інших національностей на новорічну трапезу. Діляться з ними святковими частуваннями, серед яких неодмінно є яблука з медом, фарширована риба, пишна хала.
Для представників усіх національностей та вірувань відкриті під час новорічних свят двері благочинної єврейської організації "Хесед-Ар`є". Її підопічні підготували для гостей чимало сюрпризів: концертні виступи, художні виставки, літературні зустрічі.