понеділок, 29 вересня 2008 р.

Коростенський дерун-гігант завтовшки 5 сантиметрів потрапив до книги рекордів


ЖИТОМИР, 28 вересня. /Наталія Міжигурська - УКРІНФОРМ/. Коростенський дерун-гігант завтовшки 5 сантиметрів потрапив до книги рекордів України, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
Під час першого Міжнародного фестивалю дерунів, що відбувся у місті Коростені Житомирської області, цей рекорд засвідчили й затвердили представники книги рекордів. Довжина оладки-гіганта сягнула 2 метри 40 сантиметрів, ширина - 1 метр 14,5 сантиметра. Вага кулінарного шедевру становить 117 кілограмів. Аби його випекти, доклали зусиль декілька місцевих підприємств. Зокрема, Коростенський машинобудівний завод виготовив форму, безпосередньою випічкою займався хлібозавод, заготувати необхідні складові допомогли працівники фірми "Коростеньхарч". До складу деруна-гіганта увійшло багато різних інгридієнтів, але найбільше пішло, звичайно, картоплі - понад 100 кілограмів. Скуштувати своєрідний витвір кулінарії змогли як учасники, так і гості фестивалю.
Чи не найпопулярнішим на фестивалі виявився конкурс дегустаторів. Замість запланованих 60, їх було аж 100. Купивши спеціальну картку-бейдж, кожен дегустатор мав підійти до кожної із 60 точок, на яких пеклися дерунчики, і посмакувати хоча б по одному деруну. У цьому нелегкому конкурсі перемогли жінки. Організатори свята подбали також про організацію конкурсу плакатів і віршів про деруни. У парку культури та відпочинку ім. Островського, де проходив фестиваль, можна було побачити такі плакати: "Деруни усіх країн єднайтеся!", "Піцца- добра, маца - гарна, а деруни - кращі!", "Деруни - це кулінарна демократія", "Хай живе дерун!" та інші. Крім того, чимало охочих виявили бажання взяти участь у старовинних древлянських змаганнях, а саме: проплигати у мішках зі сковорідкою з дерунами або влучити деруном з великої відстані у миску зі сметаною...
Коростенський міський голова Володимир Москаленко вважає, що свято вдалося. А посприяли цьому, за його словами, Житомирський лікеро-горілчаний завод, торгова марка "Олія. Чумак-Золота", ТОВ "Торговий дім "Фаворит", компанія "Кернел-Трейд" та інші, які надали активну фінансову підтримку. Зокрема, за залучені спонсорські кошти вдалося закупити обладнання для кожного із 60 робочих місць, де смажилися деруни. Вартість одного такого місця, яке включає двокомфорну газову плитку, спеціальний балон з газом та стіл, становить 800 гривень.Такі робочі місця були необхідні для того, щоб усі кухарі-учасники фестивалю могли працювати в однакових умовах. "З погодою нам просто повезло: після тривалих дощів, фестивальний день видався сонячним та теплим. Ми вирішили провести це свято саме в нашому місті тому, що ми є центром північної частини Житомирської області - Полісся. Тут добре родить картопля. Це основний компонент дерунів, а деруни - це улюблена страва поліщуків, які проживають на півночі нашого краю", - сказав Володимир Москаленко. Потужно, на його думку, у проведенні свята спрацювала міська жіноча рада та вуличні будинкові комітети, освіта та дошкільна заклади міста. До пізнього вечора смажили деруни кухарі з ТОВ "Гудок", директором якого є Микола Матвієнко, - представник родини відомої співачки. Постійно біля їхнього столика юрмилися бажаючі поласувати свіженькими дерунчиками. Рецепти дівчата використовували старовинні, хоча й дуже прості. Однак основна їхня складова - господиня картопелька. "Ми не старались перемогти, наша головна мета - щоб людям сподобалось, і вони отримали задоволення", - зазначили кулінарки.
У фестивалі взяли участь кухарі з Польщі, Білорусі, Німеччини, Волинської, Одеської, Львівської областей, кияни та представники північних районів Житомирщини.

Фото «20 хвилин»