суботу, 13 вересня 2008 р.

За свідченнями вітчизняних істориків, Одеса є одним із перших центрів розвитку українського футболу

ОДЕСА, 10 вересня. /Андрій Новак - УКРІНФОРМ/. Як повідомили кореспондентові УКРІНФОРМу в управлінні інформації одеської мєрії, відповідно до свідчень таких відомих істориків футболу як Б.Галинський, Е.Дуган, К.Фішер, професор Сенар, саме Одеса була одним з перших центрів розвитку футболу в Східній Європі.
Як вважає Е.Дуган, історичним фактом є те, що першими українськими футбольними глядачами були саме одесити. Вони спостерігали за грою британських моряків, які часто відвідували тутешній порт наприкінці 1870-х років. В 1878 році англійці, які мешкали в Одесі, організували "Одеський Британський Атлетичний Клуб" (ОБАК), що став першим футбольним клубом на території тоді ще царської Росії.
Футбол швидко розповсюдився всією країною. Професор Сенар, щиро зацікавлений цим видом спорту, опублікував в 1891 р. монографію за назвою "Спортивні ігри в юнацьких школах", де мова йшла про різноманітні футбольні програми в місцевих школах. Він же зробив дуже вагомий внесок у документування історії футболу, описавши створення львівськими промисловцями першого справжнього футбольного м'яча в 1890 р.
В 1892 р. імператор Австро-Угорщини Франц-Іосиф ініціював проведення у Львові, що був тоді частиною його імперії, бієнналє, що відбивали б розвиток місцевої торгівлі та культури, і футбол уже тоді, 5 червня 1892 року, було представлено як елемент української спортивної культури.
Для футбольної презентації на другому бієнналє 1894 року в Стрийском парку Львова було побудовано величезний для тих часів стадіон для семи тисяч глядачів.
Перший матч на цьому стадіоні відбувся 14 липня 1894 року між командами Львова й Кракова. Як повідомляє Ксавьє Фішер у своїй статті для газети "Гімнастичний путівник", ще перед грою суперники домовилися про те, що результат матчу вирішить перший забитий гол, і тому тривала вона лише 7 хвилин: до першого м'яча команди зі Львова.
З 1907 р. футбол почали культивувати в навчальних закладах Одеси. Восени 1908 року відбулася товариська гра між юними спортсменами гімназії Юнгмейстера й непереможним ОБАК. Перемогли гімназисти- 1:0. В 1908-1910 роки оформили свої устави "Шереметьївський кружок", "Одеський кружок футболу", "Спортінг клуб". І в 1910 році разом з ОБАКОМ вони створили лігу, яка через рік організувала Перший розиграш першості міста.
Перший офіційний міжнародний матч за участю української футбольної команди відбувся в 1914 році в Одесі, коли турецький Фенербахче, уже професійний і досить успішний клуб, вирішив перевірити на міцність одеських футболістів.
Першою місцевою командою, що прийняла турецьких футболістів, були "Шереметьївці", і результат був для українців позитивним: перемога одеситів з рахунком 2:1.
Гра Фенербахче з одеським "Спортінгом" закінчилася гольовою нічиєю 1:1, а матч із "Одеським кружком футболу" знову приніс одеситам лаври переможців із рахунком - 3:0.
В Україні Фенербахче одержав лише одну перемогу - над спортивним клубом Миколаєва з рахунком 1:0, але миколаївці змогли все-таки відігратися в матчі-реванші з переконливим рахунком 3:0.Наступним етапом розвитку одеського футболу стало проведення фіналу чемпіонату Росії 1913 р. в Одесі між збірною чорноморського міста й збірною Петербурга. Матч почався стрімкими атаками гостей, але футболісти, захисники ліній Одеси грали чудово і успішно їх відбивали. Завдяки зусиллям всієї команди, і особливо Джекобса й Богемського, гра закінчилася з рахунком 4:2. Збірна Одеси стала чемпіоном Росії! Рік 1936-й став епохальним в історії радянського футболу. З нього починається відлік проведення чемпіонатів СРСР серед команд, що представляють різні товариства й відомства (за зразком чемпіонатів закордонних країн). Рішення із цього приводу було прийнято 26 березня 1936 року, що і ввійшло в історію як день народження нинішнього "Чорноморця".
Епоха 70-х ознаменувалася в історії одеського футболу такими іменами, як Володимир Нечаєв, В'ячеслав Лещук, Анатолій Шепель, Віталій Шевченко, Юрій Роменський, Олександр Дегтярьов, Віталій Фейдман, Стефан Решко, Володимир Макаров, Анатолій Дорошенко, Володимир Устимчик, Григорій Сапожніков, Володимир Родіонов, Віктор Прокопенко, Віктор Зубков і багатьма іншими. У пам'яті вболівальників 70-і в першу чергу асоціюються із "бронзовим" сезоном 1974 року - неперевершеною вершиною одеського футболу союзних часів. Найвищий успіх було досягнуто у перший же рік після повернення команди у вітчизняну еліту, що стало головною сенсацією 36-го чемпіонату країни. Команда-дебютант під керівництвом Ахмеда Алєскєрова став власником бронзових медалей. "Чорноморець" блискуче виграв турнір у першій лізі, забивши у ворота суперників понад сто м'ячів, а форвард моряків Анатолій Шепель став кращим бомбардиром першості.
Свій перший похід у Європу "Чорноморець" здійснив 17 вересня 1975 року. Перемігши в 1973 році в чемпіонаті СРСР серед команд першої ліги, одесити сходу ввірвалися до трійки призерів у вищому ешелоні радянського футболу. У першому матчі в Одесі 50 000 глядачів стали свідками блискучої перемоги над одним з лідерів чемпіонату Італії. "Лаціо" пропустив у свої ворота м'яч, забитий на 33-їй хвилині. Григорій Сапожніков і Володимир Нечаєв чітко розіграли двухходовку, яку точним ударом завершив Анатолій Дорошенко. Це був перший гол "Чорноморця" в історії виступів одеситів у єврокубкових турнірах.
Гра з німецьким "Вердером" стала певною віхою в історії одеського футболу. Отто Рехагель говорив: "Ми виявилися заручниками уявлення про легку перемогу й одержали гарний струс".Потім одесити відмінно відіграли матчі й з іспанським "Реалом", і з норвезьким "Русенборгом", і з "Вадуцом" з Ліхтенштейну, і з фінським "ХІКОМ". Останній, 54-й чемпіонат СРСР, став для "Чорноморця" тріумфальним серед інших українських команд. Тільки за різницею забитих і пропущених м'ячів одесити поступилися 3-ім місцем у турнірній таблиці московським "торпедівцям" ("Чорноморець": 39-24, "Торпедо": 36-20).
Одеська футбольна школа завжди була однією із провідних у країні: як зі часів СРСР, так і в незалежній Україні. Варто тільки згадати прізвища гравців, пов'язаних з історією одеського "Чорноморця" на міжнародній футбольній арені: Шепель, Альтман (помічник тренера національної збірні), Тимошенко, Буряк, Лобановський (геніальний тренер київського "Динамо" і нашої національної збірної), Бєланов (наряду із Блохіним, один із двох українських футболістів, що удостоїлися честі одержати престижний "Золотий м'яч")... Яскравої й самобутній нападаючий національної збірні України й німецької "Баварії-Леверкузен" Андрій Воронін - також вихованець одеської футбольної школи!
А це - дійсно доказ того, що Одеса - не тільки Перлина у моря, а й футбольний центр України, гідний того, щоб прийняти матчі Чемпіонату Європи 2012!
Одеський ФК "Чорноморець" увійшов до топ-350 світових клубів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: