четвер, 6 серпня 2009 р.

Поховання половецького воїна виявлено на Луганщині

ЛУГАНСЬК, 6 серпня. /Олена Особова - УКРІНФОРМ/. Поховання половецького вершника, що належить до 13-14 сторіччя, виявлено біля села Гречишкіне Новоайдарського району Луганщини. Першими розкопки розпочали міліціонери - саме їх викликали робітники, які прокладали газопровід і виявили людський череп, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Слідчо-оперативна група Новоайдарського райвідділу міліції при огляді місця виявила ще і скелетовані людські останки. При цьому біля скелета були виявлені предмети, схожі на зброю, яка застосовувалася половцями. Розкопки були припинені, а 5 серпня продовжені, але вже за участю провідного наукового співробітника відділу енеоліту бронзової епохи Інституту археології НАН України, доктора історичних наук, професора Віктора Клочкова та його колеги.
Вчені встановили, що виявлене поховання половецького вершника належить до 13-14 сторіччя. Значна частина половців у зв'язку з нашестям монголо-татар мігрувала в на територію сучасної Угорщини, де прийняла християнство, там в місцевості Кунша досі живуть їх нащадки. Поховання дає додаткову інформацію про переміщення половців в степах Луганщини і про їхні похоронні ритуали.
Знахідки будуть направлені в Луганський обласний краєзнавчий музей.