середу, 19 серпня 2009 р.

Англійський психолог сформулював 10 порад, як стати щасливим

КИЇВ. /УКРІНФОРМ/. В умовах економічних негараздів, що впливають на якість життя, англійський психолог Річард Уайзман з університету Хартфордшира (Велика Британія) сформулював десять головних порад, як ефективно впоратися із емоційним стресом і стати щасливішим у житті. Про це повідомляє сайт "Освітній портал".

Згідно з рекомендаціям англійського професора, перший і найпростіший спосіб поліпшити настрій і позбутися гнітючого відчуття тривоги або апатії - це зустрітися зі старим другом, якого ви давно не бачили і з яким тривалий час не спілкувалися. Наступні дві прості поради для швидкого зняття стресу: переглянути смішний фільм або телепрограму, або займатися фізичними вправами по півгодини тричі на тиждень. Остання рекомендація, переконаний він, дасть змогу зменшити вироблення гормонів стресу, а при регулярних заняттях допоможе краще контролювати свої емоції.

Порада номер чотири - скоротити перегляд телепередач наполовину, оскільки тривалий і регулярний перегляд телевізора не відволікає від психологічних проблем, а лише нагнітає емоційний стан. П'ята порада - замість ходіння по крамницях купити квиток на концерт, в кіно, незвичайну виставку або відвідати ресторан з екзотичною кухнею. Це дасть змогу набути нового досвіду і набратися нових вражень. Шоста порада полягає у відкритті нових можливостей для особистого розвитку, самовдосконалення і тимчасової зайнятості, відволікаючої від пасивного самоїдства вдома: професор Уайзман переконує спробувати знайти нове хобі, нове заняття, що вимагає соціальної активності та відповідальності, чи навчитися раніше не знайомих навиків.

Ще професор радить робити 20-хвилинні прогулянки у сонячну погоду - цього часу вистачає, щоб організм отримав не лише достатню кількість корисного ультрафіолету, але й виробив гормон серотонін, що поліпшує настрій. Музика - потужний засіб для перемоги над негативними емоціями, переконаний Уайзман. На його думку, розслаблену або навпаки ритмічну музику треба слухати по десять хвилин щодня. Ще один дієвий спосіб релаксації і можливості позитивного настрою - спілкування із домашніми тваринами. Нарешті, для справжнього емоційного спокою треба припинити дивитися, слухати і читати політичні новини - ця остання порада особливо актуальна під час фінансової кризи, вважає професор.