пʼятницю, 21 серпня 2009 р.

Поселення готів 2-4 століть нашої ери відкрито на Рівненщині

РІВНЕ, 21 серпня. (Віктор Мазаний - УКРІНФОРМ). Поселення готів 2-4 століть нашої ери відкрито на Рівненщині неподалік Хрінницького водосховища, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на заступника директора Інстиуту археології НАН України Дениса Козака.

За його словами, очолювана ним експедиція виявила сліди колишнього розташування близько п'ятдесяти жител, власники яких належали до племен древніх германців. Цей факт є надзвичайно важливим для науки, адже зафіксовано один з найсхідніших ареалів поширення готської матеріальної культури.

Про її ознаки засвідчують знайдені під час розкопок срібні монети, бойова сокира-кельт, жіночі намиста з бурштину. На характер вірувань готів вказує і жертовник - він мав на певній глибині відповідну форму і своїми виступами був спрямований на чотири сторонни світу.

Розкопки, які ведуться тут із 1993 року, дають підставу вченим стверджувати, що ця територія у різні часи була важливим осередком торгівлі та ремесел. Група науковців натрапила, наприклад, на сліди лендельської культури мідного віку, бронзової епохи.

Саме тут підняли з-під товщі грунту голову античного божества Сарапіса, виконану зі сплаву кольорових дорогоцінних металів. Це єдиний відомий в Європі екземпляр, виготовлений з таких матеріалів. Реліквія відноситься до третього століття після Різдва Христового - вона принесена сюди, як стверджують спеціалісти, купцями.

Вагомими здобутками є також тризуб, змайстрований 2700 років тому, античні амфори, невеликий срібний дзвінок періоду Київської Русі - його носили заможні жінки, використовуючи як оберіг. Він відмінно зберігся донині і навіть тепер видає звуки.