четвер, 6 серпня 2009 р.

Згущене молоко - один з продуктів харчування в Україні, який найбільше підроблюється

КИЇВ, 6 серпня. (Валерій Барський - УКРІНФОРМ). Згущене молоко - один продуктів харчування в Україні, який набільше підроблюється. Про це заявив президент Центру Експертиз "Тест" Валентин Безрукий під час прес-конференції в УКРІНФОРМі, повідомляє кореспондент агентства.
Незважаючи на широкий суспільний резонанс, який викликає інформація про підробки згущеного молока, відзначив експерт, деякі підприємства уперто не хочуть дотримуватися українського законодавства, продовжуючи випускати під виглядом достівського згущеного молока комбінований продукт, в якому більш дорогий молочний жир змішаний з дешевим рослинним.
В.Безрукий нагадав, що попередній тест згущеного молока, проведений "Тестом" у березні 2008 року, у 4 з 9 зразків показав наявність рослинного жиру, про що виробники промовчали. Йшлося не про 2-5%-у добавку, а про 90-95% його присутності!
За його словами, як і в попередній раз, перевіряли згущене молоко виключно молочного, судячи з етикетки, походження, виготовлене за ДСТУ 4274:2003. Відмінність нинішнього тесту - додаткова перевірка на наявність фарбників і цукрозамінників. На дослідження було узято 6 марок вітчизняного виробництва - "Заріччя", "Омка", "Варіатор", "Первомайський МКК", "Бахмачконсервмолоко" і "Білики".
"На жаль, у результатах тесту більше поганого, ніж хорошого", - сказав В.Безрукий. За його інформацією, у "Бахмачконсервмолоко" виявлено 81,6% немолочного жиру (до речі, цей продукт другий рік поспіль "попався" на фальсифікації: у 2008-му його "показник" дорівнював 95%). "Виробник нічого змінювати не збирається і продовжує безсовісно обманювати споживача", - резюмує експерт.
Немолочний жир був знайдений у згущеному молоці "Варіатор" (81,1%), а також в "Омці" і "Білики". До складу двох останніх, крім того додався ще фарбник діоксид титану Е171.
"Діоксид титану - білий пігмент, який дозволено до вживання в Україні. Тільки у згущеному молоці його не повинно бути, оскільки натуральне коров'яче молоко вибілювання не потребує, - пояснює В.Безрукий. - Організм людини засвоює незначну частину титану, але у світі не припиняються спори про можливу його здатність викликати рак. До того ж, ніхто не знає, використовували для згущеного молока харчовий діоксид титану чи хімічний, який йде на виробництво фарб і емалей", - підкреслив він.
За даними Центру Експертиз "Тест", продукція "Білики" містить також відразу три синтетичних замінники - ацесульфам калію Е950, аспартам Е951 і сахарин Е954. Такий продукт не можна давати дітям до 7 років, попереджають медики.
З позитивних результатів тестування наголошується, що на відміну від минулого року поліпшили свою продукцію виробники "Заріччя", в якій рослинного жиру цього разу не виявлено. Оцінку "відмінно" отримав й інший учасник минулорічного тесту - "Первомайський МКК".