неділю, 2 серпня 2009 р.

"Ілля заходить до хати, щоб свіжого хлібця скуштувати"

КИЇВ, 2 серпня. /УКРІНФОРМ/. Сьогодні православні та греко-католики вшановують пророка Іллю, покровителя грому та блискавок.
Святий пророк Ілля народився за 900 років до Різдва Христового у місті Фесфії Галаадській. З юних літ він вів затворницький спосіб життя, ревно молився Богу. У цей час царем Ізраїлю був Ахав, який закликав людей поклонятися ідолам. Ілля переконував царя навернутися, пророкував нещастя для народу, якщо той не схаменеться. Ахав не послухав пророка, і настала трирічна посуха, що спричинила голод у країні. І лише завдяки молитвам святого пророка Іллі на спраглу землю знову випав дощ. Перед смертю Бог сповістив Іллі, що живим забере його на небо. Так і сталося - з'явилася вогненна колісниця, і ангели підняли святого на небо. Саме так зображають Іллю іконописці - на вогненній колісниці, запряженій четвіркою крилатих коней, що возноситься на небеса.
До Іллі селяни намагалися завершити жнива і навіть намолотити трохи зерна. Кажуть: "На Іллі лежить свіжий хліб на столі", "Ілля заходить до хати, щоб свіжого хлібця скуштувати". Після Іллі переставали купатися та носити солом'яні брилі, які були атрибутом літа.
У народі говорять: "Грім гримить - то Ілля по небесному мосту в огненній колісниці їде". Він - "дощами, блискавками та громами порядить, достаток у господі справує: поле дозирає, рости усьому помагає". В тому, що вродило, є і його сила.
У Південній Україні в цей час бувають "горобині ночі" - нічні грози із блискавками та громами ("буревії такі сильні, що й горобцям заснути не дають"). Існує легенда, що, коли злі духи повстали проти Бога, він доручив Іллі прогнати їх з неба. І відтоді Ілля ганяється за нечистою силою і пускає огненні стріли - громи і блискавку.
Існує чимало прикмет, пов'язаних із цим святом. У народі кажуть, що після Іллі комарі перестають кусати, а рої бджіл, які вилетіли після цього свята, не надійні. Якщо на Іллі ще не відлетіли лелеки, то це віщує теплу довгу осінь. Не мочили на Іллі і конопель - щоб ніхто не втопився. Дітям казали, що не можна купатися, "бо на спині верба виросте". "Після Іллі купається лише свиня".
На Іллі газди придивлялися до неба: хмари зранку - врожай на ранній посів, в обід - на середній, надвечір - на пізній. Якщо на Іллі грім вдарив - відверне шкоду...