четвер, 20 серпня 2009 р.

З початку року в Донецькій області покарано 4700 осіб, що палять

ДОНЕЦЬК, 20 серпня. /Микола Столяров - УКРІНФОРМ/. Сюрпризи чекали журналістів Донбаса, що брали сьогодні участь у прес-конференції, організованій регіональним прес-центром УКРІНФОРМу. За кращі запитання деякі з них отримали в подарунок... льодяники, а найвдаліше запитання відмічено упаковкою... скотчу. Льодяники журналістам вручив полковник міліції, заступник начальника управління громадської безпеки ГУ УМВ у Донецькій області Олександр Мацков, а скотч - заступник головного нарколога Донецької області Ігор Кононенко. Справа в тому, що бесіда була присвячена проблемам табакопаління і законодавчому забезпеченню боротьби з ним.

За словами Олександра Мацкова, поправки, внесені до законів по боротьбі з палінням у невстановлених місцях, істотно посилюють контроль. Підвищено штрафи, чітко визначено місця, де поява людини з цигаркою у роті є неприпустимою. Суворе покарання передбачено також порушникам Закону в торгівлі цигарками, в готельному і ресторанному бізнесі. Свій внесок у боротьбу з табакопалінням внесла і місцева влада. Так, наприклад, Донецька міськрада визначила 23 місця, де паління заборонено. Це не тільки установи культури, охорони здоров'я, спорту, але бульвари і вулиці міста. Тут і було затримано, а потім і покарано осіб, що палять. Щодо них в області складено 4700 адміністративних протоколів. Мінімальний штраф становив 170 гривень.

Примітно, що кількість таких протоколів із року в рік збільшується: якщо 2006 року їх складено всього 584, то з початку цього року у вісім разів більше.