понеділок, 24 серпня 2009 р.

У Чернігові відкрито пам'ятник гетьману Івану Мазепі

ЧЕРНІГІВ, 24 серпня. /Наталія Потапчук - УКРІНФОРМ/. До Дня Незалежності України у Чернігові, на території Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" урочисто відкрито перший в Україні пам'ятник гетьману Івану Мазепі.

Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, бронзове погруддя гетьмана встановили біля будинку Колегіуму, відкритого свого часу за сприяння і дозволу Івана Мазепи. Виготовили пам'ятник скульптор Геннадій Єршов та архітектор Володимир Павленко. Чин освячення здійснив керівник Чернігівської єпархії УПЦ КП, єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон.

В урочистому заході взяли участь керівники області та міста, представники громадських організацій та політичних партій. Як зазначив на відкритті голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, нащадки гетьмана і досі не оцінили його велич. Одна з причин цього - нав'язуваний протягом століть стереотип щодо так званої "зради Мазепи". Це таврування відбилося у підсвідомості пересічних громадян, тож сьогодні ми тільки починаємо відкривати для себе цю постать.

За словами В. Хоменка, Мазепа увійшов в історію як істинний подвижник християнства. Його коштом було збудовано, реставровано та оздоблено понад 40 українських храмів, з яких близько 20 - в межах сучасної Чернігівської області.

Голова облдержадміністрації назвав символічним те, що, наслідуючи приклад благодійництва цього гетьмана, українські меценати спрямували власні кошти на створення пам'ятника. Від імені жителів краю В.Хоменко висловив щиру вдячність усім причетним до вшанування пам'яті славного українського гетьмана.