вівторок, 25 серпня 2009 р.

Німецька прокуратура перевіряє інформацію про нелегальну торгівлю органами з України

БЕРЛІН, 25 серпня. (Ганна Снігур-Грабовська - УКРІНФОРМ). Прокуратура міста Бамберг (федеральна земля Баварія) перевіряє повідомлення німецьких ЗМІ про те, що німецька фармацевтична компанія "Tutogen Medical GmbH" нібито нелегально торгує органами померлих людей з України, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу у ФРН.

"Наразі ми вивчаємо доцільність початку попереднього розслідування з даної справи", - заявив прокурор землі Йозеф Дюзель.

За даними німецького часопису "Spiegel", баварська фірма "Tutogen" через свого партнера в Україні нелегальним шляхом отримує органи померлих людей і продає їх далі у США. При цьому представники компанії обманом отримують доступ до трупів, і родичі померлих навіть не здогадуються, що відбувається потім з органами їх близьких. За інформацією видання, за період з 2000-го по 2001 рік для "експорту" органів до Німеччини в Україні було препаровано 1152 трупи.

"Tutogen Medical GmbH", що знаходиться в баварському містечку Нойнкірхен-ам-Бранд, є дочірньою фірмою американського концерну RTIBiologics і з 1999 року займається розробкою, виробництвом та збутом трансплантатів. Для їхнього вироблення офіційно використовуються людські та тваринні тканини, переважно кістки та сухожилля. Людські органи надходять до компанії лише тоді, якщо померлий або його родичі дали дозвіл на використання конкретних тканин у донорських цілях. При цьому, за німецькими законами, донорство є добровільною справою, і гроші за такі органи не сплачуються.

Представники керівництва "Tutogen" на даний момент відмовляються від коментарів. Прес-служба компанії обмежилася загальною заявою, в якій відкидає будь-які звинувачення на адресу фірми. "Звинувачення у торгівлі людськими тканинами є безпідставними, - йдеться у документі. - Компанія завжди дотримувалася існуючих правил та законів у своїй діяльності і робитиме це й надалі".