середу, 19 серпня 2009 р.

Православні та греко-католики сьогодні святкують Яблучний Спас

КИЇВ, 19 серпня. (Алла Шершень - УКРІНФОРМ). Православні християни та греко-католики сьогодні святкують Преображення Господнє, яке в народі називають Другим або Яблучним Спасом.

Преображення Господнє - одне з 12 найбільших християнських свят. Воно встановлене на згадку великої події в житті Ісуса Христа, коли він, здійснивши половину свого земного служіння і достатньо довівши свою божественність вченням і чудесами, вирішив іще особливим чином показати славу свого Божества. Преображення довело наявність в Ісусі подвійної природи - божественної та людської. Під час Преображення була поява Сина при Отці і Святому Дусі, тобто, поява всіх лиць Святої Трійці.

За словами Іоанна Златоуста, Преображення відбулося, "щоб показати нам майбутнє преображення природи нашої і майбутнє Своє пришестя на небесах на чолі з ангелами".

Місцем Преображення вважаеться гора Фавор у Галілеї, хоча є дані на користь більш високої гори Ермон.

Свято Преображення Господнього існувало ще у IV ст., що вказує на більш раннє його походження. Свята Єлена, мати першого римського императора-християнина Костянтина Великого, побудувала на горі Фавор храм в на честь цього свята, який було зруйновано у XIII ст. У VIII ст. св. Іоан Дамаскін та Козьма Маюмський склали збірник пісень до свята, яким православна церква прославляє його і сьогодні.

На Заході свято Преображення Господнього розповсюдженим зробив у 1457 році папа Каллікс III.

У православному календарі Преображення припадає на Успенський піст. З цього дня дозволяється їсти яблука та інші фрукти, освячення яких проходить у кінці святкової літургії. На Яблучний Спас заведено пекти яблучні пироги та починати заготівлю яблучних компотів та варення на зиму.