середу, 19 серпня 2009 р.

Математики розрахували наслідки нападу зомбі

КИЇВ, 19 серпня. /УКРІНФОРМ/. Канадські математики розрахували оптимальну стратегію боротьби з гіпотетичним нашестям зомбі. За словами дослідників, створена ними модель багато у чому нагадує модель поширення ідей серед людей. Свої результати дослідники опублікували у збірнику Infectious Disease Modelling Research Progress, а короткий виклад роботи наводить BBC News, передає УКРІНФОРМ.

У рамках роботи вчені використали класичні уявлення про зомбі як про живі трупи, що повільно пересуваються. При цьому вони вважали, що укус зомбі приводить до перетворення вкушеного на одного з живих мерців. На основі цих припущень дослідники моделювали поширення "зомбі-інфекції", а також намагалися з'ясувати оптимальну стратегію боротьби з нею.

У результаті їм вдалося встановити, що кращим варіантом є тотальне знищення живих мерців. Спроби знайти вакцину проти "зомбі-вірусу" або ізолювати живих мерців користі не принесуть. За розрахунками дослідників, швидкість поширення зомбі колосальна - живі мерці здатні захопити ціле місто з населенням у 500 тисяч осіб усього за троє діб.

Вчені відзначають, що така висока ефективність "зомбі-вірусу" пояснюється тим, що живі мерці після загибелі здатні повертатися до життя. Це відрізняє нову модель від звичної моделі поширення вірусу, в якій хворі гинуть рівно один раз. Зате вчені зазначають, що їхня схема нагадує поширення популярних ідей, які виступають у ролі хвороб. У цьому випадку "смерть" означає відмову від ідеї, однак людина може передумати і знову повернутися до неї.

Багато фахівців з моделювання епідемій сприйняли роботу, незважаючи на її незвичайний антураж, досить позитивно. Деякі відзначають, проте, що висновки вчених є вже дуже песимістичними. Згідно з деякими фільмами, наприклад, відрубування голови живому мерцю приводить до його остаточної смерті. Таким чином, теоретична небезпека атаки зомбі може бути переоцінена.