четвер, 27 серпня 2009 р.

Медики попереджають про негативний вплив енергозберігаючих ламп

КИЇВ, 27 серпня. /УКРІНФОРМ/. З 1 вересня у країнах Європейського Союзу вступає у дію часткова заборона на продаж звичайних електричних лампочок. Буде заборонено імпорт і реалізація традиційних лампочок потужністю 100 ватів і більше, а також всіх матових ламп. Поетапно до вересня 2012 року буде здійснено повну відмову від використання ламп розжарювання. Проте у зв'язку з наміром Брюсселя замінити звичні лампочки на енергозберігаючі фахівці попереджають про негативний вплив останніх на здоров'я людини.

Німецький лікар і фахівець із проблем впливу освітлення на здоров'я людини Александер Вунш (Alexander Wunsch) попереджає про значний ризик негативних наслідків для здоров'я при використанні енергозберігаючих ламп, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Deutsche Welle.

"Лампа розжарювання є найбільш наближеною до природного з усіх штучних джерел світла", - розповів він в інтерв'ю німецькій газеті Neue Osnabrucker Zeitung. А енергозберігаюча лампа, на думку експерта, небезпечна, оскільки вона може привести до гормональних змін в організмі.

Крім того, "при неправильному поводженні може розвинутися практично будь-яке захворювання, властиве постіндустріальному суспільству, - серцево-судинні захворювання, діабет, остеопороз і порушення імунної системи", - попереджає експерт. Окрім того, енергозберігаючі лампи підвищують ризик захворювання на рак грудей і простати, - впевнений фахівець.

А окуліст з Мюнхена Бернхард Лахенмайр (Bernhard Lachenmayr) назвав заборону на використання ламп розжарювання "повною нісенітницею". За його словами, при використанні енергозберігаючих ламп можуть постраждати люди зі штучним кришталиком старого типу, в якого немає захисту від ультрафіолетового випромінювання.