пʼятницю, 28 серпня 2009 р.

У європейських країнах запрацювала "гаряча лінія" для українських заробітчан

ЛЬВІВ, 28 серпня. (Ігор Бачун - УКРІНФОРМ). "Гаряча лінія" для українських заробітчан відкрилась у дев`яти країнах Європи, де за статистикою працює найбільша кількість наших співвітчизників. Відтепер ті, хто виїхав у пошуках роботи до Польщі, Чехії, Росії, Угорщини, Греції, Португалії, Німеччини, Італії та Іспанії, зможуть отримати безкоштовну консультацію з питань трудової міграції, кризових ситуацій та цільових програм допомоги для них за кордоном. Про це потурбувався благодійний фонд "Нові традиції", який реалізує проект "Заробітчани".

Як прокоментував подію виконавчий директор фонду, що підтримує також різноманітні культурні, соціальні, медичні та освітні проекти, Олексій Сивак, ідею нової програми підказала недостатня обізнаність громадян України, котрі виїжджають на заробітки, щодо своїх прав та юридичного статусу у країні перебування. Основними проблемними моментами є правильне оформлення в`їзних документів, захист економічних прав та отримання належного соціального захисту. Результатом цього стають часті порушення норм імміграційного законодавства, велика кількість кримінальних справ, порушених проти українців, та численні депортації.

"Гаряча лінія" забезпечить безоплатне поєднання абонента зі спеціальним кол-центром в Україні, який дасть відповідь на всі необхідні питання. Це передбачено загальноукраїнською соціальною кампанією "Допомога там, де ти!", що покликана подолати негативне ставлення суспільства до заробітчанства як соціального явища.

"Працюючи за кордоном та інвестуючи зароблені гроші в українську економіку, заробітчани створюють вагому частку національного добробуту. Їхній внесок треба поважати і сприяти поверненню трудових мігрантів на батьківщину", - зазначив Олексій Сивак.

Консультації усі бажаючі зможуть отримати через сайт проекту ZAROBITCHАNY.ORG, або через безкоштовний номер в Україні: 8-800-503-14-80.