понеділок, 31 серпня 2009 р.

Польща готує відповідь Росії щодо звинувачень у викривленні історії напередодні Другої світової війни

ВАРШАВА, 31 серпня. (Юрій Банахевич - УКРІНФОРМ). Президент Польщі Лех Качиньський бажає відповісти на закиди свого російського колеги Дмитра Медведєва, який заперечив відповідальність сталінського режиму за початок Другої світової війни, назвавши це "цинічною брехнею". З цією метою польський лідер планує узгодити з прем'єр-міністром РП Дональдом Туском спільну державну позицію з цього питання. Її може бути оголошено 1 вересня у Гданську на відзначенні 70-х роковин початку війни. Про це учора у Варшаві повідомив голова канцелярії президента Польщі Владислав Стасяк, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.

В.Стасяк висловив думку, що, відповідаючи на закиди Москви, Варшава повинна бути "послідовною, відповідальною, впевненою й спиратися на правдиві факти". На його думку, ці критерії мають домінувати у визначенні відповідної позиції Польщі.

Протягом кількох останніх днів російські ЗМІ активно розповсюджували інформацію про відповідальність Польщі за початок Другої світової війни. Зокрема, на одному з російських телеканалів було показано документальний фільм, у якому Польща звинувачувалася у співпраці з Гітлером проти СРСР. Водночас, напередодні на офіційному сайті Служби зовнішньої розвідки РФ з'явилася інформація про те, що міністр закордонних справ Польщі передвоєнного періоду Юзеф Бек був агентом німецьких спецслужб, а прем'єр-міністр РП у 1943-1944 роках Станіслав Міколайчик - британських спецслужб. Ці закиди викликали значний ажіотаж і негативну реакцію у польському експертному середовищі, однак офіційно не коментувалися представниками уряду чи президентом країни.

З цього приводу голова Ради Міністрів Польщі Д.Туск кілька днів тому лише висловив сподівання, що 1 вересня у Гданську йому "не доведеться ще раз брати слово після виступу його російського колеги Володимира Путіна".

Як повідомляв УКРІНФОРМ, на відзначенні 70-ї річниці початку Другої світової війни у Гданську братимуть участь багато міжнародних гостей, зокрема й близько 20-и глав урядів іноземних держав. Очікується, що у цей день до Польщі приїдуть, зокрема, Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, голова уряду РФ Володимир Путін, канцлер ФРН Ангела Меркель тощо.