пʼятницю, 28 серпня 2009 р.

На Київщині голова сільради вимагала понад 1 млн гривень хабара за виділення землі

КИЇВ, 28 серпня. /УКРІНФОРМ/. Оперативники СБУ затримали голову однієї з сільрад Обухівського району Київської області за підозрою у вимаганні понад 1 мільйона гривень хабара за виділення землі. Про це УКРІНФОРМу повідомили у прес-центрі Служби безпеки України.

Правоохоронці встановили, що 50-річна сільський голова продавала землю місцевої громади. За виділення ділянки в півгектара під будівництво котеджів на схилах Дніпра вона вимагала 1 мільйон 176 тисяч гривень.

Посадовець бралася позитивно вирішувати земельне питання лише за умови, якщо за кожну сотку виділеної ділянки їй сплачуватимуть готівкою по 3,5 тис. доларів США. Зловмисниця визначила й порядок отримання грошей: 10 відсотків від загальної суми претенденти на землю сплачували одразу, 40 - при отриманні рішення сесії сільської ради про виділення ділянки, а решту суми - після підписання державного акту про право власності на землю.

У ході спецоперації голову сільради було затримано в її службовому кабінеті при одержанні частини хабара. Після закінчення робочого дня вона віддала майбутньому власнику землі документи в обмін на гроші. Вилучені оперативниками банківські банкноти номіналом 200 та 500 гривень стали речовими доказами.

Порушено кримінальну справу. Затриману взято під варту.