четвер, 27 серпня 2009 р.

Суми, Херсон, Хмельницький, Вінниця, Донецьк мають найвідкритіші веб-сайти

КИЇВ, 27 серпня. (Валерій Іваськів - УКРІНФОРМ). За результатами незалежного рейтингування офіційних веб-сайтів міст обласного (республіканського) значення України на предмет їх інформаційної відкритості переможцями стали офіційні сайти Сум, Херсону, Хмельницького, Вінниці, Донецька. Таке дослідження проводилося в Україні уперше. Про це повідомила сьогодні на офіційній презентації результатів дослідження в УКРІНФОРМі представник "Агентства з розвитку приватної ініціативи" Оксана Федорович.

Рейтингування проводилося у червні-липні 2009 року коаліцією громадських організацій з моніторингу інформаційної відкритості, координатором якої є ГО "Агентство з розвитку приватної ініціативи" (м. Івано-Франківськ), за підтримки проекту "Гідна Україна".

За словами Оксани Федорович, об'єктом оцінювання стали офіційні веб-сайти всіх 176 міст обласного і республіканського значення у 24 областях та Автономній Республіці Крим (окрім Києва та Севастополя). Досліджені 142 сайти, решта - 34 за різних причин не досліджувалися. "Для проведення оцінки веб-сайтів використовувалися 73 показники, згруповані у чотири категорії, а саме - змістовне наповнення офіційного веб-сайту міста, практичність користування, забезпечення участі громадськості (зворотного зв'язку) та електронні адміністративні послуги, що надаються на сайтах", - пояснила вона.

"Офіційний сайт міста Суми визнаний також лідером у категорії змістовного наповнення сайту. У категорії електронних адміністративних послуг лідером є офіційний сайт Херсону. У плані практичності використання поділили офіційні сайти Борисполя Київської області та Дніпропетровська. А офіційні сайти Донецька та Стаханова Луганської області, на думку експертів, стали найкращими у категорії забезпечення участі громадян у місцевому самоврядуванні.", - додала експерт "Агентства з розвитку приватної ініціативи".

Лише 6 міст з 142-х набрали більше половини (80) балів при максимальній сумі балів 160. Дослідження також засвідчило, що кожне п'яте місто в Україні обласного значення не має офіційного сайту. Виявлені приклади паралельного існування двох "офіційних" сайтів міста. На жаль, доменні імена сайтів не завжди чітко вказують місто та орган місцевого самоврядування. Експерти також підкреслюють про проблематичність пошуку офіційних сайтів міст у мережі Інтернет, відсутність єдиних стандартів змістовного наповнення сайтів, недостатній розвиток інструментів інтерактивного зв'язку з користувачами, зародковий стан розвитку електронних послуг.

За результатами дослідження експерти коаліції громадських організацій з моніторингу інформаційної відкритості сформували загальні висновки та рекомендації. Зокрема, пропонується розробити та затвердити на центральному рівні стандартний перелік інформації, що підлягає оприлюдненню на офіційних сайтах органів місцевого самоврядування, більш активно впроваджувати на цих сайтах елементи інтерактивності (йдеться про можливість направити лист органу влади з сайту та отримати відповідь, проведення інтернет-конференцій, онлайн-форумів тощо), також рекомендується активно розвивати та просувати надання адміністративних послуг для відвідувачів муніципальних сайтів як елементів електронного врядування.

Коаліція громадських організацій з моніторингу інформаційної відкритості, координатором якої є Агентство з розвитку приватної ініціативи (м. Івано-Франківськ), планує у подальшому зробити рейтингування офіційних веб-сайтів українських міст традиційним, запевнили представники коаліції.

Діяльність коаліції громадських організацій з моніторингу інформаційної відкритості здійснюється у межах проекту "Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні "Гідна Україна".