середу, 1 серпня 2012 р.

Перевага жінок і дітей при корабельній аварії виявилася міфом - дослідження

Дослідники проаналізували історичні дані щодо виживання пасажирів у корабельних аваріях і встановили, що перевага жінок і дітей у таких ситуаціях є лише благим побажанням - у реальності все відбувається з точністю навпаки.

Про це повідомляє Agence France Presse.

Дослідники розшукали дані про тих, хто вижив у 18 морських катастрофах, що мали місце в минулі три століття. "Виявилось, що чоловіки у разі катастрофи виживають у середньому вдвічі частіше, ніж жінки. Дані про виживання дітей вдалося знайти лише для 15 з 18 досліджених корабельних аварій, і вони виявилися ще нижчими - шанси дітей врятуватися становили всього 15 відсотків", - зазначається в повідомленні.

Члени команди і капітани кораблів у середньому виживають істотно частіше, ніж пасажири-чоловіки - 61 відсоток випадків проти 37.

Винятком із розглянутих катастроф є випадок "Титаніка". Його капітан розпорядився розміщувати в рятувальних шлюпках насамперед жінок і дітей, і, судячи з розповідей очевидців, цей наказ виконувався із зброєю в руках. В результаті, вірогідність виживання жінок досягла 70 відсотків проти 20 відсотків для чоловіків.

З цього автори роблять висновок про те, що у разі катастрофи люди зазвичай поводяться за принципом "кожний за себе" і на таку ситуацію можуть вплинути тільки рішучі дії капітана.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/perevaga_ginok_i_ditey_pri_korabelniy_avariii_viyavilasya_mifom___doslidgennya_1745534

1 коментар:

Коментувати: