середу, 29 серпня 2012 р.

Українська родина понад 50% доходів витрачає на харчі

Частка сімейного Корзина споживчабюджету, яку українці змушені спрямовувати на своє харчування, є доволі значною і сягає більше половини їхніх доходів.

Про це в коментарі для кореспондента
УКРІНФОРМу повідомила завідувач відділу дослідження рівня життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Людмила Черенько.

«Середня українська сім'я понад 50% свого бюджету витрачає на харчування, а понад 40% відсотків сімей витрачають на харчування понад 60% своїх доходів», - сказала Черенько.

Вона уточнила: «Якщо сім'я витрачає на харчування понад 60% своїх доходів, то вона за міжнародними критеріями може вважатися бідною, а якщо ж понад 80% - злиденною».

Окрім того, науковець зауважила, що, останнім часом показних бідних сімей в Україні почав повзти вгору. «Сьогодні у нас таких сімей понад 40%, а з 2009 року цей показник дещо зріс. Якщо ми говоримо, що виходимо з кризи та зростає економіка, то на споживанні, на жаль, це ще позитивно не позначилося. Споживання все ще пожинає наслідки кризи», - пояснила Черенько.

Відповідаючи на запитання кореспондента агентства щодо невпинного зростання в Україні кількості пільговиків та користувачів соціальної підтримки держави, науковець навела кілька переконливих фактів: «Вже зараз платників страхових внесків у нас менше, аніж пенсіонерів. Практично у кожному другому домогосподарстві сьогодні проживає хоча б один пільговик, який користується щонайменше однією пільгою. Більше половини населення України є учасниками державних соціальних програм, не враховуючи пенсіонерів».

Черенько уточнила, що йдеться лише про пільги, допомоги та субсидії. За її словами, на 10% найбідніших українців припадає лише 2% від так званого «пирога пільг», а 10% найбагатших - 20.

«І ця крива від кожної наступної децильної групи зростає. Що багатша людина, тим більше вона має від системи соціальних пільг. Враховуючи таку низьку ефективність системи соціальної підтримки, постає питання соціальної справедливості. Чому перерозподіл коштів платників податків відбувається не у бік бідних, а в бік багатих? У цьому найболючіша наша проблема», - підсумувала вона.

Наталія Андрусенко, КИЇВ

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/ukraiinska_rodina_ponad_50_dohodiv_vitrachae__na_harchi___cherenko_1751115

2 коментарі:

  1. дехто всі гроші витрачає на харчі - і все одно не вистачає

    ВідповістиВидалити
  2. Інші соціологи твердять, що українці стали більше подорожувати. Хто з них сказав правду, побачимо, отримавши зарплату...

    ВідповістиВидалити

Коментувати: