четвер, 9 серпня 2012 р.

Лувр може не побачити «тернопільського» Пінзеля

Цілком імовірно, що роботи всесвітньо відомого скульптора Івана Пінзеля, котрі зберігаються на Тернопільщині, відвідувачі осінньої виставки у Луврі можуть побачити тільки на фотографіях.

Справа у тому, що навколо згаданих творів у Бучацькому районі, де у двох храмах збереглися роботи видатного скульптора XVII століття, виник конфлікт, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

«Ми приїхали до Бучача, щоб забрати твори Пінзеля на реставрацію, після якої вони мали б відбути до Лувра, на міжнародну виставку, що має там відкритися у листопаді, Про це було домовлено з священиками і місцевою владою ще у лютому, коли до Бучача приїжджали фахівці із Лувра. Але цього разу нас просто не пустили у храм Святої Покрови, мотивуючи це тим, що немає гарантій повернення до церкви робіт Пінзеля після того, як вони побувають у Франції», - розповів директор Тернопільського художнього музею Ігор Дуда.

Громада Бучача також прийняла звернення до Президента України, керівників області про неприпустимість вилучення із храмів району робіт "українського Мікеланджело", як ще називають Івана Пінзеля.

Подібна ситуація склался і з однією з найкращих скульптур майстра – фігурою Святого Онуфрія, яку нещодавно пошкодив уламок скелі, що завалив центральний вхід до храму у селі Рукомиш, де зберігається фігура. "Каміння буквально зупинилося біля фігури Святого Онуфрія, відламавши частину пальця на скульптурі. Люди це сприйняли як певний знак. І коли до нас прибула представниця з Міністерства культури і почала говорити про ту виставку у Луврі, всі почали вимагати гарантій повернення фігури назад", - зазначив настоятель церкви отець Михайло Суканець.

Олег Снітовський, ТЕРНОПІЛЬ
http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1747483

1 коментар:

Коментувати: