четвер, 7 жовтня 2010 р.

Рівень співпраці України з НАТО через позаблоковий статус держави не знизився - представник Альянсу

Рівень співпраці України з НАТО не знизився через позаблоковий статус держави. Таку думку під час зустрічі з журналістами висловив заступник помічника Генерального секретаря Альянсу з питань безпекового співробітництва та партнерства Роберт Сіммонс, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
"Хоча Україна і проголосила позаблоковий статус, співробітництво з НАТО не постраждало. Загалом ми задоволені рівнем співпраці і сподіваємося, що вона розширюватиметься після затвердження Річної національної програми співробітництва Україна-НАТО на 2011 рік. Ми сподіваємося, що це буде якісна програма з новими цілями, яка підніме рівень співробітництва України з НАТО на вищий щабель і включить співпрацю в нових сферах", - відзначив представник Альянсу.
Відповідаючи на запитання щодо можливого приєднання України до ОДКБ (Організація Договору про колективну безпеку), Роберт Сіммонс зазначив, що "поняття позаблокового статусу виключає вступ України до цієї організації, так як і приєднання до НАТО". З іншого боку, відзначив він, НАТО має партнерські зв'язки з Вірменією і Казахстаном, і це не впливає на якість співпраці з цими країнами. "Ми не вважаємо, що участь в ОДКБ обов'язково заважатиме співпраці і навпаки. Росія підштовхує НАТО до встановлення відносин з ОДКБ. Зокрема, у мене відбулася низка зустрічей з офіційними представниками з цієї організації, але, чесно кажучи, я не бачу, що ця організація може запропонувати країнам, потенційним кандидатам на вступ до ОДКБ", - аргументував Роберт Сіммонс. На його думку, військова структура ОДКБ побудована на старій радянській системі, а оскільки Україна прагне реформувати власні збройні сили, навряд чи ця організація зможе чимось допомогти, її структура навряд чи сприятиме реформуванню.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, у Києві відбулося засідання експертів України та Організації Північноатлантичного договору з метою обговорення ходу реалізації Річної національної програми співробітництва Україна-НАТО на 2010 рік (РНП-2010). Сторони обмінялися думками з широкого кола питань, пов'язаних із виконанням передбачених РНП-2010 реформ у політичній, економічній, правовій та військово-оборонній галузях, а також у сферах ресурсного забезпечення і безпеки. З української сторони на засіданні головував заступник міністра закордонних справ України Олександр Горін, зі сторони НАТО - заступник помічника Генерального секретаря Альянсу з питань безпекового співробітництва та партнерства Роберт Сіммонс.