вівторок, 12 жовтня 2010 р.

Кібератаки можуть бути приводом для колективної оборони НАТО - Генсек Альянсу

Кібернетичні атаки на будь-яку країну-союзницю теоретично можуть бути приводом для застосування статті 5 Вашингтонського договору НАТО щодо колективної оборони. Про це у Брюсселі під час традиційної щомісячної прес-конференції заявив Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.
Андерс Фог Расмуссен окремо наголосив, що кібернетичні напади, як і будь-які інші варіанти атак, не можуть бути заздалегідь визначені як очевидний привід для застосування статті 5 Вашингтонського договору, оскільки рішення щодо цього великою мірою залежатиме від конкретної ситуації.
"Так було завжди, і в цьому немає нічого нового. У цьому і є сила Статті 5-ї, що потенційні агресори ніколи не знають, коли Альянс її застосує. Ми так зробили лише один раз у нашій історії - 12 вересня 2001 року, тому що всі союзники розцінили напад на Сполучені Штати як атаку на всіх. Навіть кібернетичні атаки можуть бути розцінені як привід для застосування статті 5, але ніхто не знає цього заздалегідь", - сказав Расмуссен.
Він наголосив, що у подібних випадках діятиме стандартна процедура. Країна-союзниця, яка піддалася кібернетичному нападу, може запросити консультації у рамках Альянсу відповідно до статті 4 Договору НАТО. Такі консультації теоретично можуть призвести до рішення щодо поєднання зусиль для колективної оборони відповідно до статті 5 Вашингтонського договору.
Генеральний секретар окремо підкреслив, що нова Стратегічна концепція НАТО міститиме положення про те, що Альянс діятиме відповідно до принципів Хартії ООН. При цьому він не виключив проведення операцій НАТО поза територіальними кордонами країн-членів.
"Головним принципом для всіх наших операцій буде оборона та захист нашого населення. Це залишається ключовим завданням - захистити людей від загроз та агресії. У сучасному середовищі з безпеки ми можемо охоплювати нашою діяльністю й інші регіони для забезпечення ефективності такого захисту", - сказав Андерс Фог Расмуссен.