пʼятницю, 22 жовтня 2010 р.

Наступна зима матиме холодні й дуже холодні періоди - прогнозист Вазіра Мартазінова

Наступна зима не буде точним повторенням торішньої, однак багато холодних і дуже холодних днів вона все-таки приготувала. Про це сказала на сьогоднішній прес-конференції начальник відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди науково-дослідного Інституту метеорологічних досліджень Вазіра Мартазінова, яка, на думку кліматологів і метеорологів, є одним з найкращих прогнозистів на пострадянському просторі.
За словами В.Мартазінової, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, справжня зима настане в середині грудня, коли випаде перший сніг і посиляться морози. Великі морози з похибкою у два-три дні настануть на Новий рік, прогнозує вона. Проте, наголошує дослідниця, в кожному зимовому місяці й аж до середини березня будуть періоди, коли "показники температури повітря перетинатимуть 20-градусні позначки".
На думку В.Мартазінової, глобальне потепління, про яке останнім часом так багато говорять, викликане не "парниковим ефектом" і не збільшенням вмісту вуглекислого газу в атмосфері, а різкою і часом невиправданою зміною техногенного навантаження на природні процеси, що посилилися за останні десятиліття.
Згідно з її дослідженнями, глобальне потепління спостерігається з 1911 року і має три періоди розвитку. Перший тривав з 1911 по 1944-1945 роки. Після нього до 1978 року тривав період стабільності температур, який зменшив процеси нагрівання Землі. З 1978 року і понині триває третій період глобального потепління, який характеризується на північних широтах високими температурами влітку та низькими взимку. "Ми взимку повертаємось до температур 50-х років, які були морозними і сніжними. Нинішня зима не буде винятком з цього правила", - підкреслила прогнозист.