понеділок, 11 жовтня 2010 р.

Прототип русалок знаходиться на межі зникнення

Дюгоні, відомі ще як морські корови, які стали прототипом міфічних русалок, знаходяться на межі зникнення. Якщо не вжити рішучих заходів, то через 40 років цей водний ссавець ряду сирен вимре. Шляхи порятунку і збереження морських корів на цьому тижні обговорювали в Абу-Дабі представники держав-членів Конвенції зі збереження мігруючих видів диких тварин, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Центр новин ООН.
Учасники зустрічі висловили занепокоєння, що браконьєрство, серйозні травми під час зіткнення з суднами і зникаючі запаси водоростей прискорюють темпи втрат дюгоней. У деяких общинах з морських корів готують святкові страви.
"Морська діва" дюгонь - єдиний морський травоїдний ссавець, і в цьому його унікальність. Морські корови тримаються біля берегів на глибині не більш як 20 м. Експерти зазначають, що нині вони повністю зникли з прибережних вод Мальдів, Тайваню і Маврикію.
У минулому ареал їх поширення був досить широкий. Пізніше вони збереглися тільки в тропічному поясі Індійського і південного Тихого океану: від Червоного моря вздовж східного узбережжя Африки, в Перській затоці, біля північно-східного узбережжя Індії, поблизу півострова Малакка, Північної Австралії і Нової Гвінеї, а також біля ряду тихоокеанських островів.