четвер, 7 жовтня 2010 р.

Україна обов'язково знайде місце у Стратегічній концепції НАТО - представник Альянсу

Україні буде відведено місце в розділі "Партнерство з НАТО" Стратегічної концепції Альянсу, яка обговорюватиметься на Лісабонському саміті організації в листопаді, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
"Політика партнерства з різними країнами є рушійною силою трансформації НАТО, і тому Україна обов'язково знайде місце у Стратегічній концепції НАТО, саме у цьому розділі", - відзначив під час зустрічі з журналістами у Києві заступник помічника Генерального секретаря Альянсу з питань безпекового співробітництва та партнерства Роберт Сіммонс.
Офіс Генерального Секретаря НАТО на цьому тижні розповсюдив серед країн-членів Альянсу проект Стратегічної концепції, положення якої обговорюватимуть у листопаді на зустрічі найвищого рівня, повідомив Р.Сіммонс. За його словами, 14 жовтня відбудеться Спільне засідання міністрів закордонних справ і міністрів оборони країн-членів НАТО, які обговорять питання Стратегічної концепції.
"У Концепції закладено три широких кола питань. Значною мірою з усіх питань існує консенсус, але, як кажуть, "диявол ховається в деталях", - сказав представник НАТО. По-перше, питання забезпечення Альянсом колективного захисту й оборони від нових викликів і загроз. "Головне у цьому контексті - дати сигнал новим членам НАТО, яким чином колективний захист поширюватиметься на них і, відповідно, започаткувати механізм захисту", - наголосив він. По-друге, питання підтримки та забезпечення миротворчих операцій, зокрема, в Косові, Сомалі, Афганістані та ін. "Яким чином і у який спосіб їх забезпечувати, якими силами і засобами? Досвід в Афганістані навчив нас, що виключно військових сил недостатньо - необхідно застосовувати комплексний підхід, коли разом з військовими силами використовуються різноманітні сили та дії цивільного характеру для відновлення інфраструктури й державних інституцій", - сказав Р.Сіммонс. І, по-третє, політика партнерства з різними країнами. Крім того, обговорюватимуться питання реформування бюджетної політики.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, делегація НАТО, що перебуває у Києві з візитом, позитивно оцінює зусилля української влади, спрямовані на широкомасштабні перетворення і досягнення передових стандартів розвитку країни. Офіційні представники Альянсу висловили готовність і надалі надавати Україні експертне та ресурсне сприяння для цього в реалізації Річних національних програм. Було також дано високу оцінку внеску України в підтримку міжнародного миру та безпеки і рівня взаємодії нашої держави з НАТО у цьому контексті. Сторони висловили зацікавленість у продовженні конструктивного партнерства України з НАТО.