пʼятницю, 26 червня 2009 р.

Відкрито пам’ятний знак козакам Чортомлицької Запорозької Січі (Дніпропетровська область)

ДНІПРОПЕТРОВСЬК, 26 червня. (Людмила БликУКРІНФОРМ). У Нікопольському районі (Дніпропетровська область) поблизу села Капулівки, в рамках відзначення 300-річчя подій, пов’язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана І.Мазепи та укладенням українсько-шведського політичного союзу, відкрито пам’ятний знак козакам Чортомлицької Запорозької Січі. Про це кореспонденту УКРІНФОРМу повідомили в управлінні культури й туризму Дніпропетровської облдержадміністрації.
Участь у відкритті знаку взяли заступник начальника управління культури і туризму облдержадміністрації Петро Кармазін, керівництво Нікопольського району, козаки Війська Запорозького Низового, отамани січей, молодь, духовенство, мешканці району.
У рамках заходу за козаками, загиблими під час військових походів благочинний церков Нікопольського округу Ієромонах Нікіфор провів жалобний молебень. Присутні вшанували пам’ять загиблих козаків-січовиків Чортомлицької Запорозької Січі хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятного знаку.
Церемонія завершилася виконанням Державного Гімну України, що супроводжували залпи гармат.

Довідка. Чортомлицька Січ (також Базавлуцька або Стара Січ)— осередок Запорізької Січі з кінця 16 століття, що знаходився на острові Чортомлик або Базавлук при впадінні в Дніпро приток: Чортомлик, Підпільна і Скарбна (тепер біля села Капулівки Нікопольського району).
Січ була заснована 1593 року, після зруйнування татарами Томаківської Січі, і проіснувала до 25 травня 1709року, коли її зруйнувало російське військо порядком репресії за підтримку запорожцями на чолі з Костем Гордієнком самостійницької політики гетьмана Івана Мазепи. Після 1709року запорожці намагалися відновити Січ на річці Кам'янці, але при ворожому наставлянні Петра І відступили на територію Кримського ханства і 1711 року заснували Олешківську Січ.