пʼятницю, 19 червня 2009 р.

ЄС може заборонити Україні виробляти вино

КИЇВ, 19 червня. (Валерій Барський - УКРІНФОРМ). Через надмірну кількість неякісної виноробної продукції та фальсифікату українських виробників вина, шампанського та коньяку - за вимогами і правилами Європейського Союзу - можуть викреслити зі списку виноробів і заборонити випускати продукцію навіть для внутрішнього ринку України. На цьому наголосив генеральний директор корпорації "Укрвинпром" Олександр Мацько, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

Важливо, зазначив керівник корпорації, прискорити гармонізацію українських стандартів для виноробної продукції з європейськими, оскільки незабаром вітчизняним виробникам доведеться працювати за міжнародними правилами. Адже "з такою статистикою і масштабами потрапляння неякісної продукції на прилавки магазинів українська виноробна галузь взагалі може припинити своє існування", - вважає він.

За словами фахівця, з метою закупівлі в торговельних мережах виноробної продукції задля проведення дегустації і лабораторних досліджень відкрито спеціальний рахунок. "Укрвинпром" таким чином боротиметься проти недобросовісних конкурентів, які, випускаючи неякісну продукцію, дискредитують українських виноробів.

Крім того, в найближчих планах корпорації - створення незалежної лабораторії. Виробники вина впевнені, що в разі членства України в ЄС, не уникнути посиленого контролю за якістю продукції і перевірки на відповідність європейським стандартам. "Раніше чи пізніше, українським виноробам потрібна буде професійна лабораторія, - запевняє О.Мацько. - За такою схемою працюють виробники у інших країнах, і якщо ми плануємо виходити на європейські ринки з конкурентоспроможною продукцією, то лабораторія вкрай необхідна".

За попередніми розрахунками, сучасна лабораторія обійдеться "Укрвинпрому" приблизно у 8 мільйонів гривень. Ймовірніше за все, лабораторія працюватиме в Києві, а єдиним невирішеним питанням залишилися терміни її створення.