середу, 24 червня 2009 р.

На Луганщині ліквідовано "конвертаційний" центр з щомісячним обігом до 30 млн грн.

ЛУГАНСЬК, 24 червня. /Олена Особова - УКРІНФОРМ/. Податкові міліціонери Луганщини викрили потужний "конвертаційний" центр. Незаконний бізнес налагодили троє жителів Луганщини, розподіливши між собою обов'язки з організації роботи, забезпечення підбору клієнтів, регулювання питань зняття і передачі грошової готівки і реєстрації суб'єктів господарювання на підставних осіб. Двоє з них, до того ж, були директором і засновником приватних фірм, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу із посиланням на управління податкової міліції Державної податкової адміністрації у Луганській області.

"Конвертатори" надавали послуги з мінімізації податкових зобов'язань легальним платникам податків з метою подальшого відшкодування податку на додану вартість, а також здійснювали незаконне перевдення безготівкових коштів у готівку підприємствам Луганської, Київської, Донецької областей і АР Крим.

Легальні підприємства перераховували безготівкові кошти за нібито придбані товарно-матеріальні цінності на банківські рахунки дев'яти "транзитних" фірм. Після чого гроші перераховувалися на рахунки інших одинадцяти суб'єктів господарювання з ознаками фіктивності, посадові особи яких не мали відношення до фінансово-господарської діяльності цих підприємств. Надалі кошти надходили на карткові рахунки фізичних осіб, звідки знімалися готівкою і за винятком відсотків поверталися клієнтам - посадовим особам легальних підприємств. Фактично операції з придбання товарів, робіт і послуг у фіктивних підприємств, а також з їх постачання легальним підприємствам-клієнтам "конвертаційного" центру не здійснювалися. Обіг коштів по рахунках підприємств, які входили до складу центру, щомісячно становив близько 30 млн грн.

Податковою міліцією встановлено, що дії "конвертаційного" центру призвели до необгрунтованого збільшення кредиту з ПДВ, сума якого досягла 515,6 млн грн.

З метою відшкодування заподіяних державі збитків накладено арешти на 38 банківських рахунків 10 підприємств, де заблоковано 1,5 млн грн. Вже затримано одного з учасників "конвертаційного" центру.