пʼятницю, 26 червня 2009 р.

На Буковині розкрито таємницю про долі 222 в'язнів, сліди яких загубилися влітку 1941 року

ЧЕРНІВЦІ, 23 червня. (Наталія Команяк - УКРІНФОРМ). На Буковині розкрито таємницю про долі 222 в'язнів, яких наприкінці червня - початку липня 1941 року було розстріляно у тюрмі N1 управління НКДБ у Чернівецькій області. Лише через 66 років прізвища загиблих вдалося з'ясувати й оприлюднити, повідомили на прес-конференції працівники обласного відділення пошуково-видавничого агентства "Книга Пам'яті України", повідомляє УКРІНФОРМ.

За словами головного редактора "Книги..." Івана Фостія, з 1992 року наукова редакція, вишукуючи та опрацьовуючи матеріали до книги "Реабілітовані історією", намагалася встановити, куди ж поділися в'язні Чернівецької тюрми N1, справи на яких були відправлені в Актюбінськ, а самих в'язнів там не виявилося.

Як поінформував Іван Фостій, частково допомогло перше повідомлення про цей розстріл у журналі "З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ" N1 за 1994 рік. У рубриці "Документи свідчать" була опублікована інформація співробітника Державного архіву Служби безпеки України підполковника Петра Кулаковського "Розстріляні на початку війни". У публікації зазначалося, що в архіві зберігаються списки на 6643 громадян України, розстріляних у тюрмах Києва, Львова, Тернополя, Чернівців, Кіровограда, Дрогобича, Самбора, Перемишля, Чорткова та Ізмаїла.

Проте самі розстрільні списки відділення одержало тільки у травні 2007 року. У них було прізвище, ім'я та по батькові в'язня, рік народження, остання посада, короткий зміст звинувачення і підсумок - зізнався чи ні.