вівторок, 9 червня 2009 р.

Китайський уряд велів "фільтрувати" всі комп'ютери

ПЕКІН, 9 червня. (Ольга Танасійчук - УКРІНФОРМ). Уряд КНР у вівторок оголосив про рішення обладнати всі комп'ютери, вироблені після 1 липня, обов'язковим вбудованим програмним забезпеченням, яке фільтруватиме все, що потрапляє в комп'ютер, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

Всі імпортовані комп'ютери також будуть в обов'язковому порядку доукомплектовані такими технічними доповненнями.

Метою такого кроку є прагнення "захистити уми підростаючого покоління від нездорової інформації, що надходить з інтернету", пояснює Міністерство промисловості та інформаційних технологій.

Протягом першого року з початку дії нових правил програмне забезпечення (кодова назва "Зелена Дамба"), яке не пропустить з глобальної мережі нічого такого, чого не хотілося б владі, додаватиметься до комп'ютерів безкоштовно, фінансуватиметься це з центрального бюджету.

Компанії-виробники РС тимчасово надаватимуть звітність Міністерству про те, скільки комп'ютерів і скільки комплектів захисних програм вони виробляють і продають.

Крім того, як інформує Сіньхуа, всі початкові і середні школи країни отримали розпорядження встановити на навчальних комп'ютерах програму "Зелена Дамба".

Проведене "по гарячих слідах" інтернет-опитування користувачів на сайті Sohu.com показало, що 84% вважають нововведення таким, що порушує їх свободу, а 75%, що це однак не зможе завадити молоді переглядати сайти порнографічного змісту.