пʼятницю, 26 червня 2009 р.

З 1 липня 2009 року в Україні буде заборонено продаж незареєстрованих мобільних телефонів

КИЇВ, 26 червня. (УКРІНФОРМ). Згідно чинного законодавства, з 1 липня нинішнього року, реалізація мобільних телефонів, коди ІМЕІ яких відсутні в узагальненій базі даних (УБД), буде заборонена. Про це повідомили кореспонденту УКРІНФОРМу у прес-центрі Українського державного центру радіочастот.

У повідомленні йдеться про те, що база кодів ІМЕІ мобільних телефонів покликана забезпечити державне регулювання ввезення радіоелектронних засобів на територію України. Метою такого рішення є захист українського ринку від неякісних та недозволених до застосування в Україні мобільних телефонів, а також захист прав споживачів мобільних телефонів та послуг мобільного зв'язку.

В Українському державному центрі радіочастот вже введена в промислову експлуатацію інформаційна система обліку мобільних терміналів на території України (ІСОМТУ). Одним із призначень цієї системи є створення для покупця можливості перевірити законність походження телефону, який він збирається придбати.

У прес-службі пояснили, що код ІМЕІ - це міжнародний ідентифікатор мобільного обладнання, який складається з 15 цифр і є унікальним для кожного мобільного телефону. Він встановлюється на заводі при виготовленні телефону і слугує для його ідентифікації в мережі опертора.

Крім того, законодавством передбачено, що, починаючи з 31 липня цього року, оператори мобільного зв'язку будуть здійснювати підключення лише тих нових телефонів, коди ІМЕІ яких зареєстровані в базі даних. Для того, щоб бути впевненим в законності мобільного телефону, який купується, людина сама зможе його перевірки.

Перевірку наявності коду ІМЕІ можна буде здійснити й за допомогою Інтернету на сайті Українського державного центру радіочастот, який веде базу даних. Згідно нового законодавства, можливість такої перевірки має бути надана в кожному пункті реалізації після 30 вересня 2009 року.

Працівники Українського державного центру радіочастот звертають увагу на те, що на сьогодні, згідно законодавства, база даних кодів ІМЕІ мобільних телефонів наповнюється кодами ІМЕІ лише тих телефонів, що ввезені та ввозяться з-за кордону імпортерами після 30 березня 2009 року, та такими, що залишилися в реалізації після 28 березня ц.р.

"Тому перевіряти наявність кодів ІМЕІ власного мобільного терміналу, яким вже користується споживач, зараз немає ніякого сенсу. Вони поки що не внесені до бази даних. Перевірку кодів ІМЕІ такого терміналу можна буде здійснювати тільки після 30 вересня ц.р., коли вони будуть внесені до узагальненої бази даних за поданням операторів без участі нинішніх користувачів мобільних телефонів", - наголосили у прес-центр Українського державного центру радіочастот.