середу, 17 червня 2009 р.

На Донеччині правоохоронці завадили продажу 10-річного хлопчика "на органи"

КИЇВ, 17 червня. (Тетяна Делімарська - УКРІНФОРМ). Служба безпеки України припинила діяльність організованого злочинного угруповання, яке займалося торгівлею людьми. Про це поінформувала сьогодні на брифінгу прес-секретар СБУ Марина Остапенко, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

За словами М.Остапенко, у ході спецоперації із залученням спецпідрозділу СБУ "Альфа" лідер та члени угруповання були затримані при спробі продати дитину за 35 тисяч доларів США з метою вилучення в неї внутрішніх органів для трансплантації. Хлопчика, якого врятували співробітники СБУ, зловмисники попередньо обстежували та лікували, готуючи для примусового донорства.

Як повідомила керівник прес-служби СБУ, встановлено, що двоє членів угруповання знайшли безпритульну дитину на залізничному вокзалі Слов'янська. Хлопчик 1998 р.н. був вихованцем місцевого інтернату, та після кількох місяців перебування звідти втік, а невдовзі потрапив у поле зору зловмисників. Пересвідчившись, що дитину ніхто не шукатиме, лідер угруповання пообіцяв влаштувати малого в спортивну школу, для чого нібито потрібно пройти відповідне обстеження. Насправді медичні довідки були необхідні зловмисникам для підтвердження відсутності у хлопця хронічних хвороб і підняття ціни на "живий товар" (усі медичні документи вилучені та долучені до матеріалів справи). Утримуючи дитину на різних орендованих квартирах, зловмисники тим часом через мережу Інтернет активно підшукували покупця.

Як зауважила речниця Служби безпеки, співробітники СБУ ретельно готували спецоперацію. Роль потенційного покупця переконливо зіграв оперативник. Під час торгів йому навіть вдалося збити ціну майже вдвічі. Злочинців затримали відразу після того, як вони одержали гроші, а дитина опинилася в автомобілі правоохоронців.

За матеріалами СБУ прокуратура Донецької області порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.149 Кримінального кодексу України, що карається позбавленням волі на термін від 8 до 15 років, додала М.Остапенко.