середу, 24 червня 2009 р.

Пам`ятник воїнам УПА в Польщі зруйновано, депутати Львівської облради стурбовані

ЛЬВІВ, 24 червня. (Ігор Бачун - УКРІНФОРМ). Засудити знищення військових поховань УПА в лісовому масиві гори Хрещата на території Польщі закликали Президента України депутати Львівської обласної ради. Сьогодні на сесійному засіданні вони обговорили ситуацію щодо пам`ятного знака, встановленого на місці загибелі поранених і хворих повстанців, а також медиків, котрі надавали їм допомогу. Два місяці тому за рішенням місцевої польської влади пам`ятник було зруйновано.
Депутати звернулись до секретаря Ради охорони пам'яток, боїв та мучеництва Республіки Польща Анжея Пшевозняка та до керівництва Підкарпатського воєводства з вимогою відновити український меморіал. Якщо цього не відбудеться, говориться у документі, на Львівщині відповідно ліквідують польські знаки із мілітарним змістом.
"Ми хочемо отримати пояснення таких недружніх дій з боку сусідньої держави, а також запевнення у тому, що вони більше не повторяться. Поховання повинні бути впорядковані, а герої УПА на горі Хрещатій - гідно вшановані", зазначається у зверненні.