понеділок, 20 грудня 2010 р.

Завтра в північні широти прийде зимове сонцестояння

У вівторок, 21 грудня, о 23 годині 38 хвилин у північних широтах відбудеться цікаве явище, непомітне для людського ока, але знаменне для часу, що має назву зимове сонцестояння. Це момент часу, коли центр Сонця перейде через найпівденнішу точку екліптики зі схиленням 23° 27'.
Протягом року спостерігається два сонцестояння - зимове й літнє. У північній півкулі зимове сонцестояння відбувається 21 або 22 грудня, і тоді фіксується найкоротший день і найдовша ніч, а літнє - 20 або 21 червня, і тоді спостерігається найкоротша ніч і найдовший день. У південній півкулі на зазначені дати припадають, відповідно, літнє й зимове сонцестояння.
У день зимового сонцестояння в Україні спостерігатиметься найкоротша тривалість світлового дня, яка становитиме 8 годин рівно. Віднині світловий день приростатиме - спочатку непомітно, на якісь кілька секунд, а потім стрімко - і в день літнього сонцестояння, яке цьогоріч припадає на 21 червня, досягне свого максимуму - понад 16 годин. "Сонце повертає на весну, а зима - на мороз", - говорили в народі.
Завтрашній день також вважається початком астрономічної зими. Протягом кількох днів - до і після моменту сонцестояння - небесне світило майже не змінюватиме нахилу та полуденної висоти. Після чого сонце починає підніматися все вище і вище до зеніту, аж до 21 червня.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=971970