понеділок, 20 грудня 2010 р.

Росія посилює свою економічну присутність в Україні - експерти

Інститут Горшеніна у рамках дослідницького проекту "Україна-Росія. Підсумки року" провело експертне опитування про ключові події і підсумки 2010 року для українсько-російських взаємовідносин у сфері економіки і бізнесу, а також про перспективи цих відносин у 2011 році.
Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський відзначив, що, працюючи на українському ринку, російський бізнес може покладатися на суттєву фінансову і політичну підтримку з боку своєї держави. "З урахуванням особливих взаємин між Україною і Росією, це є дуже важливим чинником підтримки російського бізнесу. Такої підтримки, як мені здається, немає ні у будь-якого іншого бізнесу з інших країн", - вважає він. Ігор Бураковський назвав особливо важливими такі події цього року: "Врегульовано нарешті ситуацію навколо "Луганськтепловоза", наскільки я знаю; було прийнято якесь досить велике рішення, пов'язане з так званими Харківськими угодами".
Експерт висловив думку, що в 2011 році російські компанії посилюватимуть свою присутність в Україні. "Цей ринок є досить цікавим, нас багато що об'єднує в технологічному плані, в розумінні того, як ведеться бізнес. З урахуванням того, що російський бізнес для ряду стратегічних угод отримує досить велику фінансову допомогу з боку державних банків, звичайно, що присутність російського капіталу в Україні тільки зміцнюватиметься", - сказав він.
Директор Інституту трансформації суспільства професор Олег Соскін вважає, що від економічного співробітництва між двома країнами в першу чергу виграє Росія. На його думку, Україна поступово впадає у фінансову залежність від російського бізнесу. "Сьогодні значно посилили свою присутність в Україні російські банки: "Сбербанк" і ВТБ. Завдяки покупці російськими фінансовими структурами активів великих українських банків, російський бізнес фактично отримав доступ до кредитних історій нашої промисловості, що дає йому можливість почати активну скупку найліквідніших підприємств України".
О.Соскін вважає неправомірною ту ціну на газ, яку сьогодні платить Україна Росії, він також нагадав про програний Україною спір із "РосУкрЕнерго", 50% акцій якої належить "Газпрому". Окрім цього, експерт зауважив, що наполегливі спроби Росії взяти під контроль українську авіаційну і суднобудівну галузі, а також газотранспортну систему. "Я вважаю, що Росія зараз здійснює класичну неоколоніальну експансію в Україну", - заявив Олег Соскін.
Директор Антирейдерського союзу підприємців України Андрій Семидідько також вважає, що має місце експансія російського бізнесу в Україну. "Йде скуповування великих активів у земельній галузі, металургії. Ще не зрозуміло, хто буде власником "Індустріального Союзу Донбасу", але ясно, що це все-таки Росія. Вже йдуть розмови про злиття Нафтогазу і Газпрому, про об'єднання або створення корпорації в аграрному секторі, про спільне використання українських чорноземів з боку російського бізнесу", - сказав він.
Експерт відзначив, що в нинішньому році відбулося скуповування росіянами активів у великому бізнесі України. Експерт вважає, що у рамках відновлення взаємозв'язків між Росією і Україною сьогодні існує режим сприяння російським компаніям - зокрема, представникам великого і середнього бізнесу. А ще - банківський сектор, металургія і агропромисловий сектор, в якому проявлялася активність російських корпорацій, наголосив він.