пʼятницю, 10 грудня 2010 р.

Майже 90% електронних листів, надісланих у 2010 році, виявилися спамом

Понад 89% усіх електронних листів, надісланих протягом 2010 року, виявилися спамом - небажаною рекламою чи шпигунськими програмами. Такі дані надала корпорація "Symantec" - один із провідних розробників антивірусних програм.
Аналітичний відділ компанії напередодні представив у Нью-Йорку звіт щодо безпеки глобальної мережі за останні 12 місяців, передає УКРІНФОРМ із посиланням на інтернет-сайт видання "PC World". Фахівці виявили, що найбільше подібних розсилок здійснюється в Європі та Азії, їх кількість становить близько 72% від глобального об'єму.
Більшість спаму надходить власникам електронних адрес від ботнетів - комп'ютерів з автономним програмним забезпеченням, яке дозволяє контролювати його через мережу та використовувати для розсилки небажаної реклами. За даними звіту "Symantec", один із ботнетів-лідерів - Rustock - надсилає щодня до 44 млрд електронних листів зі спамом.
Інша негативна тенденція, про яку йдеться у документі - це кількість програм-молверів (Malware), розроблених для незаконного вторгнення до комп'ютерних систем без відома їх власника. Досить часто користувачі мережі завантажують їх разом із малюнками, заставками на робочий стіл чи анімаційними листівками. Фахівці корпорації стверджують, що на кожні 284 листи, які циркулювали мережею, один гарантовано мав молвер. Загалом було зафіксовано близько 339,6 тис. різних видів таких програм. Найнебезпечнішою серед них називають Stuxnet, що записується до системних файлів і повністю блокує роботу персонального комп'ютера, а часто й усієї локальної мережі.