вівторок, 21 грудня 2010 р.

Інститут громадянського суспільства пропонує запровадити єдині інформаційні стандарти для сайтів міськрад

Через відсутність єдиних стандартів подачі інформації на сайтах органів місцевого самоврядування інформування громадян через мережу Інтернет здійснюється неналежним чином. Для його поліпшення слід розробити і законодавчо закріпити єдину впорядковану структуру розміщення інформації на різних інтернет-представництвах органів місцевої влади.
Такий висновок на підставі моніторингу інформаційної відкритості сайтів других за величиною міст областей України зробили представники Інститут громадянського суспільства. Звіт за результатами моніторингу директор з питань науки та розвитку Інституту Анатолій Ткачук та інформаційний менеджер цього ж закладу Сергій Корчинський представили сьогодні на прес-конференції в УКРІНФОРМі.
Як поінформував С.Корчинський, моніторинг сайтів здійснювався протягом 2010 року згідно з розробленою Інститутом громадянського суспільства методикою. Його об'єктами були 25 сайтів місцевих рад других за величиною міст областей України, однак оскільки два інтернет-представництва - Лозівської та Новодністрівської міських рад - мають на своїх сторінках повідомлення про модернізацію, до переліку кінцевих показників моніторингу було включено 23 сайти.
За словами С.Корчинського, основними критеріями оцінки стали наявність обов'язкової загальної інформації, обов'язкової документації, додаткової інформації, використання мережевих функцій, загальна ефективність сайтів та дотримання технічних вимог. Кожна категорія складалася з певної кількості показників, які оцінювалися за наступною шкалою: 2 бали - інформація наявна, 1 бал - інформація неповна, 0 балів - інформація відсутня.
За першим показником моніторингу - наявність обов'язкової загальної інформації - найбільше балів набрав сайт Криворізької міськради - 33 з 36, найменше - 7 балів - сайт Ніжинської міськради, повідомив інформаційний менеджер інституту. Він звернув увагу на те, що на сайтах усіх міськрад відсутня інформація про земельні аукціони: на деяких з них можна зустріти повідомлення про вільні земельні ділянки, але інформації про дату та умови проведення аукціону немає.
С.Корчинський також поінформував, що лише 9 з 23 сайтів місцевих рад набрали половину і більше балів за всіма категоріями оцінювання. За його словами, це свідчить про те, що всі вони потребують модернізації у структурі подання інформації. Рекомендації Інституту щодо поліпшення інформування громадян через сайти місцевих органів влади наведено у звіті за результатами моніторингу, повідомив він.
Надія Юрченко, КИЇВ. 21 грудня 2010 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=972365