пʼятницю, 31 грудня 2010 р.

Навантаження на мобільні мережі в новорічну ніч виросте вдесятеро

Мобільні оператори активно готують свої мережі до колосального навантаження в новорічну ніч.
Як передає УКРІНФОРМ з посиланням на газету "Дело", про підготовку своєї мобільної мережі до безвідмовної роботи в новорічні свята заявила "МТС Україна". Оператор проводить комплекс заходів щодо оптимізації мережі і підготовки до навантажень мережевого і допоміжного обладнання, а також програмного забезпечення, що підтримує роботу мережі.
Компанія також має намір збільшити стабільність роботи своєї мережі за рахунок введення тимчасових обмежень. Так, з 25 грудня по 3 січня і з 5 по 7 січня 2011 року МТС вводить заборону на проведення робіт з розширення, модернізації і зміни конфігурації мережі та інформаційних систем. Крім того, в новорічну ніч і на Різдво буде припинена розсилка інформаційних SMS-повідомлень. У компанії розроблено план робіт в умовах підвищеного навантаження і організована додаткова технічна підтримка з боку постачальників обладнання.
Спеціально напередодні святкового періоду "Київстар" збільшує місткість своєї мережі. Компанія також вирішила тимчасово обмежити доступ до послуг "Хто дзвонив?", "Повідомити мені" і "Повідомити про мене". Вони не будуть працювати з 19:00 31 грудня до 13:00 1 січня. Крім цього, з 27 грудня по 10 січня "Київстар" припиняє будь-які роботи з розширення і модернізації мережі.
До свят готується і третій оператор - "Астеліт" (ТМ Life:). Будуть проведені спеціальні зміни конфігурації мережі, які дозволять практично вдвічі збільшити її місткість при порівняно непомітній для людини зміні якості зв'язку. У точках великого скупчення людей, наприклад, на Хрещатику, будуть також працювати мобільні базові станції.
За прогнозами фахівців "Київстар", в святкові години голосовий трафік збільшиться в обсязі до 10-ти разів у порівнянні з навантаженням на мережу в "пікові часи" звичайних днів.
У минулі роки святковий голосовий трафік мережі "Київстар" в 4-6 разів перевищував показники звичайних днів, а іноді і в 10 разів. Зокрема, в першу годину 2010 року клієнти "Київстар" здійснили близько 27 млн дзвінків і відправили близько 7 млн SMS-повідомлень. У звичайні дні SMS-трафік складає близько 400 тис. повідомлень на годину. Таким чином, клієнти "Київстар" за першу годину 2010 року відправили в 17,5 раз більше SMS-повідомлень, ніж в звичайні дні.
За прогнозами фахівців МТС, цього року в пік новорічних поздоровлень, який традиційно припадає на ніч з 31 грудня на 1 січня, очікується п'ятиразове збільшення кількості викликів по Україні, а за кордон - в 2,7 раза. Абоненти будуть посилати в 19 разыв більше SMS- і в сім разів більше MMS-повідомлень в порівнянні зі середньодобовою кількістю повідомлень, які відправляються в році, що минає. У минулу новорічну ніч абоненти МТС в Україні відправили близько 82 млн SMS, що на 7,2% перевищило попередній рекорд. З 31 грудня 2009 по 1 січня 2010 року в мережі МТС було здійснено близько 426 мільйонів голосових викликів. Це на 8,9% більше, ніж за аналогічний період 2008-2009 рр. При цьому число успішно встановлених з'єднань в новорічну ніч становило 97,6%.