Після низки експериментів учені дійшли висновку, що для людського мозку і серця досить корисними є одні й ті ж самі продукти харчування. Дослідники склали рейтинг так званої "розумної їжі", до якого увійшли кілька видів продуктів.
На другому місці - чорниця. За своїми властивостями ця ягода дуже схожа на журавлину, але містить трохи меншу кількість антиоксидантів. Проте володіє речовиною, що здатна поліпшувати зір.
Жирна риба йде слідом за овочами і посідає четверте місце у рейтингу. Деякі види риби, зокрема, лосось, оселедець, сардини, містять жирні кислоти, які можуть руйнувати шкідливі ферменти.
Замикає рейтинг "розумної їжі" шпинат. Проте це не означає, що дана трав'яна рослина найменш корисна. Як з'ясувалося, шпинат може перешкоджати виникненню порушень пізнавальних здібностей, а також сповільнювати появу проблем у нервовій системі людини.
Валерій Барський, КИЇВ. 20 грудня 2010 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=972122
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=972122